Sari la conținut

Ancheta de pe piața medicamentelor oncologice, cea mai recentă dintr-un lung șir de fraude cu tratamente pentru cancer

UPDATE. Poziţia oficială a companiei Pfizer România

Pfizer nu are cunoştinţă despre nicio acuzaţie sau investigaţie cu privire la companie sau a angajaţilor săi. Colaborăm cu autorităţile în orice solicitare cu privire la activitatile noastre in România.

Pfizer respectă cele mai înalte standarde internaţionale de programe si proceduri de complianţă şi depune toate eforturile pentru a asigura respectarea atât a tuturor reglementărilor locale cât şi a Legilor Americane Împotriva Actelor Străine de Corupţie (Foreign Corrupt Practices Act) dar şi a codului de conduită ARPIM. “ declară reprezentanţii Pfizer România.


Cinci medici din cadrul Secţiilor Oncologie şi Hematologie de la Spitalul Judeţean Baia Mare erau acuzaţi, la începutul anului trecut, că inventau bolnavi de cancer. 14 persoane au dat atunci declaraţii la DNA.

Două luni mai târziu, o altă reţea cu medicamente oncologice contrafăcute a fost destructurată. De această dată, o firmă din Arad, patronată de un cetăţean italian, ar fi fost implicată, susţin reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care au făcut plângere la poliţie. Societatea din Arad întocmea documentele false pentru trei tipuri de medicamente împotriva cancerului.

Marius Savu, președintele Agenției Naționale a Medicamentului: Nu are nicio autorizație de distribuție, de comerț cu medicamente. Nu este autorizată în niciun fel și totuși a facturat anumite produse din această filieră.

În aceeaşi lună, anchetatorii anticorupţie ajungeau şi la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.

Carmen Orban, manager al Institutului Fundeni: La ora şase dimineaţa poliţia capitalei şi în special departamentul antifraudă au venit în institutul nostru cu mandat de perchezitie pentru trei cabinete medicale.

Verificările au arătat că trei medici de la Secţia de Oncologie au emis peste o mie de reţete false şi au luat peste 8 milioane de lei din banii pentru medicamentele bolnavilor de cancer. Procurorii au aflat că pastilele erau decontate cu ajutorul unor farmacişti şi că în reţea ar fi fost implicaţi patronii Clincii Polisano din Sibiu, care deţineau şi lanţul de farmacii Reţeta. Proprietarul afacerii s-a sinucis la câteva zile după ce soţia lui a fost arestată în această cauză.

Scandaluri cu medicamente vitale pentru bolnavii de cancer nu au lipsit nici în acest an.

O reţea de farmacii vindea apă în loc de citostatice. Descoperirea a fost făcută de poliţişti în 20 de depozite farmaceutice din Bucureşti, Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt. Medicamentele fără efect erau aduse din Turcia şi vândute în peste 20 de oraşe din ţară.