Sari la conținut

Anchetă în cazul morții unei fetițe de 11 ani. Inițial, a fost diagnosticată cu enterocolită, dar avea meningită severă

Abia întoarsă dintr-o tabără, fata în vârstă de 11 ani s-a simţit foarte rău sâmbătă noaptea. Părinţii au sunat la 112, iar la apel a fost trimisă o salvare privată.

„Iniţial, familia nu a dorit ca minorul să fie trezit, iar consultaţia a fost îngreunată. După cum a afirmat familia, minorul prezenta: febră, vărsături, diaree, stare apatică. Nu prezenta alte semne şi simptome şi nici redoare de ceafă. În urma consultului şi a anamnezei s-a pus diagnosticul de Enterocolită acută”, se spune într-un comunicat al firmei Nicomed, care precizează că medicul care a consultat-o pe fată are 15 ani de experienţă.

Doctorul le-a recomandat părinţilor să o ducă pe fată la spital dacă starea ei se agravează. Ceea ce s-a şi întâmplat duminică dimineaţă. La Institutul „Matei Balş” a fost diagnosticată cu infecţie meningococică severă. Două ore mai târziu, copilul a decedat.

Deci orice medic care se duce şi vede o astfel de persoană nu se gândeşte în primul rând la meningită pentru că nu sunt semne de meningită. Sunt semne de afectare periferică, de tub digestiv, de tract respirator, dar nu de sistem nervos central. Din păcate, aceşti germeni generează infecţii foarte rapid evolutive. Distrugerea organismului apare în decurs de minute sau ore”, a explicat Adrian Streinu Cercel, managerului Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Ministerul Sănătăţii face verificări în acest caz, dat fiind faptul că ambulanţa privată are contract din bani publici.

Ambulanțele respective încheie un protocol tot conform legii cu ambulanța publică din zona lor din județul lor astfel că în baza acelui contract de dispecerizare vor primi cazuri care sosesc pe 112, cazuri de consultații la domiciliu le vor primi de la serviciul public”, a declarat Alis Grasu, managerul Ambulanței București-Ilfov.

100 de copii care au fost în tabăra de la Capidava din Constanţa au fost examinaţi de urgenţă. „Un singur copil a fost depistat ca fiind purtător, dar toţi copiii au primit profilaxie post-expunere, deci practic niciunul nu este în pericol să facă meningită”, a precizat Adrian Streinu Cercel.

Eu merg pe acea insulă de 22 de ani. Nu am avut nici toxinfecţie alimentară măcar, deşi s-au mai schimbat restaurantele”, a declarat Traian Bădulescu, organizatorul taberei.

Rezultatele anchetei Ministerului Sănătăţii vor fi date publicităţii cel târziu săptămâna viitoare.