BIHOR. Sute de rețete au fost întoarse din drum pentru că aveau același cod

Data publicării:
1102013 20retete-48870

Eroarea a fost descoperită în peste 200 de cazuri, ceea ce a dat peste cap întregul sistem electronic din Bihor. De vină pentru această situație, spun farmaciștii, ar fi autoritățile de la București, care au atribuit același cod mai multor medici de familie din județ.

O deficienţă a sistemului, care a permis ca medici diferiţi să emită reţete cu aceleaşi numere şi serii de identificare - aceasta este explicaţia pentru situaţia descoperită în mai multe farmacii din Bihor.

Concret, în momentul în care doi medici intră în acelaşi timp în sistemul de prescriere a medicamentelor apare posibilitatea ca reţetele eliberate de ei să aibă acelaşi număr şi aceeaşi serie de identificare.

Existenţa a două astfel de prescripţii identice este descoperită la final de lună, când farmaciile cer deconturile Casei de Asigurări de Sănătate. În această situaţie, pacienţii au fost trimişi înapoi la medic, pentru o altă reţetă.

Într-o situaţie de acest fel s-au trezit un medic psihiatru şi un specialist de la secţia de boli infecţioase din Oradea.

Eu am prescris medicaţia pentru bolnavul de psihiatrie, dânsul pentru un bolnav infecţios, iar in farmacie sunt ambele reţete suspendate”, a declarat dr. Gavril Cornuţiu - medic psihiatru.

„Am introdus-o la sfârşitul lunii, ne-a dat eroare. Mergând pe fir s-a constatat că mai există o reţetă cu aceeaşi serie şi număr eliberată de secţia de boli infecţioase”, a explicat farmacista Nicoleta Mureşan.

200 de rețete duble

Şi nu este singurul caz. Farmaciştii au descoperit până acum peste 200 de astfel de reţete duble. Introduse în sistem, ele sunt identificate abia la sfârşit de lună, când farmaciile se trezesc că nu-şi mai pot recupera banii pe medicamentele deja eliberate. Aşa că sunt nevoite să trimită pacientul înapoi la medicul care a eliberat ultima dintre prescripţiile duble, să o anuleze şi să scrie alta.

Reprezentanţii Casei Naţionale a Asigurarilor de sănătate spun că de vină sunt medicii care mai prescriu rețetele pe hârtie, și că din acest motiv prescripțiile se dublează.

Până când situația va reveni la normal, farmaciștii vor fi nevoiți să ia fiecare rețetă în parte și să lămurească situația în fața pacienților, însă totul înseamnă timp pierdut pentru bolnavi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri