Botoșani. Spitalul județean nu are suficienți medici, însă are 60 de statisticieni

Data publicării:
medici-10

În urmă controlului s-a constatat că sunt prea mulţi salariaţi în zona administrativă şi că unele posturi nu se justifică. Iar asta în condiţiile în care la Spitalul Judeţean din Botoşani lucrează aproximativ 230 de medici, adică doar două treimi din locurile prevăzute. În plus, unitatea medicală duce lipsa şi de asistenţi şi infirmieri - din 1.500, câţi ar trebui să fie în total, lucrează numai o mie. Mai mult, deşi spitalul se confruntă cu probleme financiare, ultimele controale au scos la iveală faptul că 16 angajaţi primeau, în fiecare luna, un spor nejustificat pentru lucrul la calculator, adică 15% din salariul de bază, chiar dacă nu lucrau 6 ore la computer. Vorbim despre asistenţi, statisticieni şi operatori calcul - toţi vor rămâne fără acest spor, de luna următoare, a spus managerul spitalului, care e decis să continue verificările în toate secţiile unităţii.

Exodul medicilor

Între timp însă, tot mai mulţi mulţi medici specialişti pleacă din România. La Constanţa, de exemplu, trei doctori care lucrau pe elicopterul SMURD au decis zilele trecute să renunţe la sistemul de sănătate de la noi din ţară. 

Medicii de pe elicopterul SMURD pleacă în străinătate. Încep să plece din ţară şi cadrele medicale de urgenţă. Trei medici din Constanţa care activează pe elicopterul SMURD pleacă în străinătate. Unul dintre aceşti medici şi-a înaintat deja hârtiile cu demisia la Direcţia de Sănătate Publică, a declarat directorul medical al spitalului de urgenţă din Constanţa, care mai spune că motivele exodului sunt salariile foarte mici, volumul foarte mare de muncă şi responsabilitatea uriaşă pe care o au medicii.

Pentru ceilalţi doi medici care lucrează pe elicopter, şeful de la urgenţă a spus neoficial că negociază să rămână în sistemul de stat.

În şase ani, aproape 14.000 de doctori şi peste 40.000 de asistente au plecat să lucreze în străinătate, pe salarii chiar şi de 10 ori mai mari. Imediat după intrarea României în Uniunea Europeană, 2.200 de medici au ales să muncească în Vest. După o perioada în care părea că numărul doctorilor plecaţi va scădea, migraţia s-a accentuat, astfel că în 2010, 2011 şi 2012 au plecat peste 8400 de medici. Anul acesta, în primele trei luni alţi 580 au obţinut certificatul de conformitate care da dreptul unui doctor să lucreze în orice ţară a spaţiului comunitar. Dacă tendinţa se menţine până la finalul anului, în 2013 România va fi pierdut alţi 2300 de doctori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri