Bugetul Sănătății va fi cheltuit pe mobilier și deplasări în 2014

Data publicării:
spital asigurar sanatate CAS 5295480-Mediafax Foto-Remus Badea-7

Anul viitor, Ministerul Sănătăţii are la dispoziţie aproape 8 miliarde de lei, mai puţin cu 18 la sută decât anul acesta.

Din aceşti bani, instituţia trebuie să cumpere vaccinuri pentru toţi copiii, să asigure teste pentru bolnavii de HIV SIDA şi să facă analize medicale pentru bolnavi.

În schimb, bugetul pentru servicii care nu au legătură cu medicina cresc. Astfel pentru cumpărarea de mobilă de birou, ministerul va cheltui cu 36 la sută mai mult decât în acest an, adică aproape 3 milioane de lei.

Angajaţii Ministerului vor avea bani la dispoziţie şi pentru mai multe plimbări. Sumele alocate achiziţionării de carburanţi pentru maşinile proprii cresc cu peste 20 la sută.

La fel se va întâmpla şi cu deplasările în străinătate, unde creşterea de buget este considerabilă - de 34 la sută.

O majorare spectaculoasă, de peste 7.000 de ori, este prevăzută la capitolul lenjerie. Dacă anul acesta, Ministerul nu a alocat mai mult de 13 mii de lei pentru cumpărarea de lenjerii pentru spitale, în 2014 suma va creşte la un milion de lei.

În schimb, cheltuielile cu serviciile medicale şi cu investiţiile scad. Altfel spus, Ministerul transferă o parte dintre responsabilităţile pe care le-a avut până acum la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar alocă cu un miliard mai puţin decât ar trebui.

Scade şi bugetul pentru reparaţii capitale, cu 80 la sută. Ministerul alocă doar 500.000 de lei pentru renovări.

Medicina de urgenţă este singura afavorizată. Suma care va fi alocată pentru aparatură medicală nouă şi echipamente de comunicaţii creşte cu 400 la sută în 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri