Cele mai bune locuri pentru scăldat de pe litoralul românesc

Data publicării:
plaja vacanta litoral - GettyImages - 23 iulie-1

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Rezultatele monitorizării au fost făcute publice pe site-ul DSPJ Constanţa, dar şi prin afişaj la nivelul plajelor.

Pentru aprecierea calităţii apei de îmbăiere, valorile analizelor se compară cu valorile admise prevăzute de legislaţie. Legislaţia prevedea 2 categorii de valori: valori permisive denumite „valori obligatorii” și valori mai exigente, mai restrictive denumite „valori ghid” sau „valori de referinţă”

În ultimul raport al Comisiei Europene din anul 2015, care analizează Raportul pe Directiva Apei de Îmbăiere pentru anul 2014 pentru România se precizează că România a respectat toate condiţiile impuse de Directiva Europeană pentru monitorizarea calităţii apei de îmbăiere, potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța.

Clasificarea apelor de îmbăiere este rezultatul unor calcule statistice efectuate pentru fiecare punct de monitorizare în parte; aceste calcule se fac pentru o perioadă de 4 sezoane consecutive.

Din aceşti 4 ani, anul 2012 a fost anul în care procentul de analize care au respectat doar valorile obligatorii a fost cel mai ridicat (şi implicit procentul de respectare al „valorilor ghid”, mai exigente, a fost cel mai scăzut).

Deci, calificativele stabilite în cadrul clasificării apelor de îmbăiere în anul 2015 (excelent, bun, satisfăcător, slab) sunt generate de calcule statistice care au la bază analizele din aceşti 4 ani (2012-2015) şi ele caracterizează de fapt modul în care s-au respectat valorile admise prevăzute de legislaţie, atât „valorile obligatorii” cât şi „valorile ghid”.

Deşi apare şi o zonă clasificată „poor” (insuficientă, slabă), acest calificativ nu este rezultatul unor analize de laborator necorespunzătoare ci rezultatul unui procent scăzut de probe care au respectat „valori ghid” sau „valori de referinţă” (mai exigente) ; subliniem că valorile obligatorii au fost respectate la fiecare recoltă.

Aprecirea calităţii apei de îmbăiere pe litoral în sezonul 2016 se va face prin analizarea probelor de apă ce se vor recolta în perioada acestui sezon (1 iunie-15 septembrie 2016).

Programul de monitorizare pentru sezonul 2016 a demarat deja cu primele prelevări de apă de mare efectuate în perioada de presezon, în zilele de 24 şi 25 mai 2016. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri