Cum putem controla alergiile de primăvară

Data publicării:
papdie

„Alergiile debutează înca din copilarie la alergenii din praful de casă sau părul unor animale, iar acum, primavara în aer este polenul de la diferiți copaci”, a explicat doctorița Brânduşa Petruţescu, medic specialist alergologie.

Care sunt simptomele alergiei?

Simptomele sunt variate: ochi iritaţi şi înlăcrimaţi, strănuturi, congestia şi curgerile nazale şi gât inflamat. Alergiile pot cauza și crize de astm, care se manifestă prin sufocare, șuierare și dificultăți de respirație.

Studiile au arătat că există o predispoziţie genetică ereditară, astfel că o persoană care are unul dintre părinţi sau ambii atinşi de o boală alergică prezintă riscuri mai mari de a dezvolta ea însăşi o asemenea maladie.

Diagnosticarea 

Diagnosticul este stabilit de medicul alergolog în urma unei testări prin care pacientul află exact la ce este alergic.

Medicul aplică niște picături din extracte standardizate la nivelul brațelor și se străpunge pielea cu o lansetă foarte mică, cu un vârf de doi milimetri. Rezultatul se citește după 15 – 30 de minute. Roșeața și umflătura de la nivelul pielii indică un rezultat pozitiv. 

Vaccinuri

Există vaccinuri alergenice specifice fiecărui tip de alergen, care pot fi administrate de la vârsta de cinci ani.

Vaccinarea începe cu trei, patru luni înainte de debutul sezonului și se continuă pe tot parcursul sezonului, apoi se repetă timp de trei sezoane consecutiv. Simptomele dispar pentru o perioadă între trei și cinci ani. 

„Nu avem un tratament curativ pe viață, dar se poate ameliora și preveni agravarea bolii și progresul spre astm”, a mai spus medicul specialist în alergologie, Brânduşa Petruţescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri