Sari la conținut

Cum slăbești sănătos

Partea cea mai dificilă după o dietă este menținerea greutății, spun nutriţioniștii.

Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice: Sunt persoane care sunt experte în slăbit, au un total de 60-80 de kilograme date jos prin toate dietele prin care au trecut, însă au totuși peste 100 de kilograme în prezent.

Dietele care funcționează doar pe termen scurt sunt în special cele bazate pe consumul de proteine sau cele foarte restrictive, în care persoanele scad dramatic numărul caloriilor.

Andreea Dragomirescu, medic primar medicină generală: Bineînțeles că o dietă de înfometare va genera efecte pe termen scurt, dar în mod sigur acest tip de dietă nu poate fi ținută o perioadă foarte lungă de timp și atunci, de îndată ce persoana revine, chiar dacă nu revine la dieta de dinainte, dar revine la o dietă ceva mai calorică, organismul, pentru că a fost stresat de perioada de înfometare, are tendința să-și absoarbă din alimentele pe care le primește și să își facă depozite cumva din disperarea ca nu cumva sursa asta să dispară din nou și să fie din nou înfometat.

Medicii numesc acest proces efectul yo-yo.

Andreea Dragomirescu, medic primar de medicină generală: De aceea ideale sunt acele tipuri de diete care pot fi menținute toată viața, deci să se recurgă la un mod de alimentație sănătos, iar pierderea în greutate să se facă lent în timp, adică știu eu, o pierdere în greutate de 4-5 kg pe lună e o pierdere ideală pentru o dietă și bineînțeles dieta nu trebuie să fie restrictivă și nu trebuie să ducă la înfometare.

La fel de importantă într-o dietă este și mișcarea.

Catrinel Macovei, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice: Sunt studii care arată că, din punct de vedere al bolilor cronice, persoana cu exces de greutate, dar care este activă fizic, este mai sănătoasă, are riscuri mai mici decât persoana slabă, dar sedentară.

În plus, fără exercițiu fizic, aceste persoane vor pierde nu doar grăsime ci și masă musculară. Iar când se vor îngrășa la loc, vor pune și mai mult țesut adipos ca înainte. De aceea, medicii recomandă ca persoanele care vor să slăbească să adopte un stil de viață sănătos pe termen lung.