Sari la conținut

Curtea de Conturi: Aparatură de la Spitalul Bagdasar-Arseni, plătită cu adaos de peste 2.000%

Raportul Corpului de Control al premierului arată că managerii Spitalului Bagdasar-Arseni au favorizat trei firme pentru atribuirea contractelor de achiziție. Conducerea unităţii ar fi stabilit condiţiile pentru cumpărarea mobilierului şi a echipamentelor medicale abia după ce a consultat oferta acestor societăţi, se arată în documentul Guvernului.

De aici au rezultat creşteri de preţuri excesive şi nejustificate. S-a ajuns astfel ca spitalul să cumpere un cărucior pentru resuscitare, de exemplu, de 2.700 de ori mai scump decât fusese vândut iniţial de producător.

Anca Buliman, fostul manager al spitalului, respinge toate acuzaţiile.

Este foarte simplu să spui un pat poate să coste 20 de lei și poate să coste și 2.000 de lei, dar dacă vom consulta caracteristicile tehnice vom vedea că diferă substanțial”, a spus Anca Buliman, fost manager al Spitalului Bagdasar-Arseni, pentru Digi24.

Totodată, în document se notează că serviciile de spălătorie şi curăţătorie pentru perioada 2008-2012 au fost atribuite inclusiv unei firme care nu a deţinut echipamente, maşini şi personal calificat, serviciile fiind realizate, în realitate, de o altă companie, la un preţ mai mic decât cel plătit de spital.

„E foarte greu de crezut că în zilele noastre cineva își poate permite să consume un ban public pe servicii neprestate. Este mai mult decât inimaginabil”, a mai spus Anca Buliman.

Inspectorii Corpului de control remarcă faptul că soţul Ancăi Buliman era economist la una dintre firme, în condiţiile în care fostul manager al spitalului a participat la luarea deciziilor privind atribuirea contractului.

Potrivit declaraţiei de avere, Anca Buliman deţine patru terenuri intravilane în Bucureşti, Ilfov, Teleorman şi Vâlcea, cu o suprafaţă totală de aproape 2.400 de metri pătraţi. Fostul manager de spital mai are două case în Bucureşti şi Ilfov şi o casă de vacanţă în judeţul Teleorman.

De asemenea, împreună cu soţul său, deţine un apartament în Capitală. Anca Buliman nu are depozite, însă are credite la bănci de 17.000 de euro şi 125.000 de franci.

În plus, datorează 60.000 de euro unei persoane fizice. În 2012, a primit un salariu de 67.000 de lei pentru funcția de manager al spitalului Bagdasar-Arseni.