Sari la conținut

Dentiştii, cei mai apreciaţi medici din România

1.000 de români pleacă în fiecare an să se trateze în străinătate pe banii statului şi alţi 6.000, pe cont propriu. Şi ar putea fi încă mai mulţi, dacă nu ar exista problema financiară. Potrivit ultimului Eurobarometru, dacă s-ar îmbolnăvi, şase din zece români ar vrea să se trateze în altă ţară.

Adriana, de exemplu, are cancer de piele şi a vrut să se trateze peste hotare, din motive evidente. „Am făcut alergie şi am respins tratamentul. Am ajuns în Ungaria pentru că la noi deja îmi dăduseră să fac citostatice şi, la alergia pe care o făcusem eu, nu mi-a făcut nimeni teste. Toată lumea zice că e scump acolo. Nu este. Cât dai aici, dai şi acolo”, spune ea.

76% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul sanitar din ţară. Ne aflăm, astfel, printre cei mai nemulţumiţi europeni când vine vorba despre serviciile medicale oferite în ţările de origine. Doar bulgarii (85%) şi polonezii (83%) ne mai întrec la acest capitol. Cele mai des invocate motive sunt corupţia din sistem şi accesul greoi la tratament.

Afecţiunile pentru care cei mai mulţi ar pleca din România sunt cancerul şi bolile de inimă. Destinaţiile sunt Turcia, Austria şi Germania. O singură excepţie există: românii nu ar înlocui stomatologii din ţară.

România, când vine vorba despre pregătirea specialiştilor în domeniul medicinei dentare, este la rang mondial, ca să nu mai spun european. Reuşim să oferim servicii la o calitate superioară, dar şi la un cost scăzut faţă de Europa”, spune Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

Cine nu are bani să plece în străinătate, oscilează între mediul privat şi cel de stat. În funcţie de noroc, mai mult, spun oamenii. 

Eu m-am operat de curând şi sunt foarte mulţumită, în privat. Şi la stat am văzut, la Fundeni, că se comportă la fel de frumos şi toată lumea e atentă”, spune o pacientă.

Anul trecut, statul român a cheltuit pentru tratamentele în străinătate aproape patru milioane şi jumătate de euro. Totuşi, datoriile către ţările europene se ridică la peste 200 de milioane de euro, sumă adunată în ultimii opt ani. 

Pe aceeași temă