Depresia de sărbători

Data publicării:
13122012 20depresie-38370

„Iureșul sărbătorilor are talentul de a fi și un mod de refugiu. Sunt oameni care, puși în fața faptului de a se bucura de sărbători, realizează că de fapt încearcă să se țină la diastanță de anumite aspecte ce îi stresează și duc la depresie: lipsa unui partener, faptul că, având o funcție de conducere, în vacanță nu mai interacționează, rămân fără prieteni, care au alte planuri de sărbători. Acești factori duc la premisa unei intrări într-o stare de depresie”, explică Monica Burcea, psihoterapeut.

„Este de vină și mediatizarea excesivă a sărbătorilor, se prezintă o anumită imagine, care nu e una reală, o fericire excesivă, pe care oamenii nu o pot atinge mecanic. Sărbătorile nu înseamnă numai cumpărături, ci și întoarcerea către sine, o autoanaliză”, subliniază ea.

„E bine să se țină cont că realismul și încrederea nu se exclud. Realismul e bine să îl avem când ne stabilim obiective, dar trebuie să avem și încredere. Încrederea în noi este bine să o lăsăm să ne revitalizeze, pentru a ne atinge obiectivele. Este de recomandat și curățenia în șifonierul emoțiilor care nu ne ajută cu nimic: tristețe, dezamăgire, stres. De asemenea, putem să accesăm copilul interior, care credea în Moș Crăciun, trebuie să reușim să ne conectăm cu acea perioadă, pentru a face un prim pas către a fi mai fericiți”, explică medicul.

„Când depresia durează mai mult de 2-3 săptămâni, cu apatie, stare generală proastă, senzația de lipsă de chef de viață, este bine să ne gândim să apelăm la un psihoterapeut”, recomandă Monica Burcea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri