Descoperire. Pot fi identificate genele care duc la apariția cancerului de ficat

Data publicării:
microscop analize

Cancerul înseamnă o dezvoltare necontrolată a unor celule anormale, iar această mutaţie este dată de genele cu care ne naştem. Dacă medicii află din vreme care gene sunt defecte, ei pot spune dacă riscăm să ne îmbolnăvim sau nu. Este ceea ce au descoperit acum doctorii români în cazul uneia dintre cele mai agresive forme de cancer la ficat - cel care afectează căile biliare. Specialiştii au identificat patru gene mutante.

„Din definirea acestor gene putem beneficia de diagnostic precoce, putem beneficia de terapii ţintite, putem beneficia de medicina personalizată”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu, coordonatorul studiului.

Doar 7 pacienţi dintr-o sută trăiesc mai mult de cinci ani, dacă fac această boală. Cancerul hepatic care afectează căile biliare nu prezintă simptome, iar cei mai mulţi pacienţi ajung la doctor când boala este deja foarte avansată. Un test care să arate cine are genele mutante i-ar ajuta pe doctori să identifice persoanele cu risc de îmbolnăvire.

Aceste teste genetice există deja în cazul altor tipuri de cancer. De exemplu, două gene mutante cresc riscul de apariţie a cancerului de sân, modificări pe care le avea şi Angelina Jolie, care a decis, prevenitiv, să-şi extirpe ambii sâni. Doctorii nu vor putea face acelaşi lucru cu ficatul, dar vor putea găsi tratamente mai eficiente.

„Identificarea ţintei este esențială pentru ceea ce urmează adică proiectarea unor molecule care să acţioneze asupra acestor ţinte responsabile de oncogeneză”, a afirmat Victor Voicu, profesor de farmacologie.

Studiul a fost realizat în colaborare cu medici din Singapore şi din Statele Unite ale Americii şi a fost publicat în celebra revistă Nature. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri