Sari la conținut

Despăgubire de jumătate de milion de euro pentru un tânăr rămas infirm după ce a luat o bacterie din spital

Ovidiu Istrati a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău în 2008, după un accident rutier, cu ambele picioare fracturate. Pentru că starea sa era gravă, medicii l-au operat şi i-au montat o tijă metalică la piciorul stâng. Starea sa nu s-a îmbunătăţit deloc în următoarele luni, iar tânărul a fost plimbat prin mai multe spitale, până a ajuns la Clinica de Ortopedie a Spitalului Sfântul Ioan din Iaşi. Aici medicii au descoperit că pacientul fusese infectat, în Bacău, cu stafilococul auriu, motiv pentru care nici tratamentul nu-şi făcea efectul.

Diana Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală Iaşi: Traumatismul de la nivelul gambei s-a suprainfectat. Acest tânăr a rămas cu o scurtare marcată a membrului inferior.

Tânărul a fost încadrat în gradul 2 de invaliditate. După trei ani de tratamente în spitalele din România şi din străinătate, în 2011 Ovidiu a dat în judecată Spitalul din Bacău şi a cerut despăgubiri. După mai bine de patru ani de procese şi expertize medicale, magistraţii i-au dat câştig de cauză.

Ovidiu Istrati, fost pacient: S-a făcut dreptate. Trebuie să-mi pun o proteză la genunchi , încerc să fiu cât de cât o persoană normală. De trei ani mă tratez la Bologna unde sunt cei mai buni ortopezi şi tot nu sunt ok.

Decizia magistratilor Înaltei Curţi este definitivă şi irevocabilă, aşa că Spitalul Judeţean Bacău trebuie să plătească 500.000 de euro, în cel mult şase luni, altfel va fi executat silit.

Mirela Romaneţ, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău: Instituţia noastră va urma paşii privind execuţia obligaţiilor de plată a instituţiilor bugetare în sensul că vor trebui identificate resursele, sursele de finanţare şi apoi plata acestor daune.

Nu este prima dată când Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău fost obligat să plătească despăgubiri unor foşti pacienţi internaţi aici. În urmă cu trei luni, unitatea spitalicească a plătit un million de euro unei tinere care, în urma cu zece ani, a fost infectată cu virusul HIV. În acest caz, banii au venit de la Guvern.