Nord Stream cere despăgubiri de peste 400 de milioane de euro pentru exploziile din 2022 care au rupt gazoductul din Marea Baltică

Data actualizării: Data publicării:
Nord Stream 1 27 septembrie
Fotografie publicată pe 27 septembrie 2022 și făcută dintr-o aeronavă a Gărzii de Coastă Suedeze (Kustbevakningen) care arată degajarea de gaz provenită dintr-o scurgere de pe conducta de gaz Nord Stream 1, scurgerea măsurând peste 950 de metri în diametru, în zona economică suedeză din Marea Baltică, lângă insula daneză Bornholm. Sursa foto: Profimedia Images

Nord Stream solicită peste 400 de milioane de euro de la asigurătorii săi pentru exploziile din 2022 care au rupt conductele destinate transportului de gaze ruseşti în Germania.

Nord Stream AG numeşte Lloyd's Insurance Company şi Arch Insurance (UE) dac drept inculpaţi în procesul său, care a fost depus luna trecută la Înalta Curte din Londra, arată dosarele instanţei, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Compania cu sediul în Elveţia a confirmat într-un e-mail că există o dispută contractuală la tribunalele comerciale din Londra între ea şi asigurătorii sistemului de conducte.

„Cu toate acestea, cerem înţelegerea că nu suntem în măsură să furnizăm niciun comentariu detaliat la procedurile legale”, a spus echipa de comunicare a Nord Stream.

Dosarele instanţei arată că actuala estimare preliminară a Nord Stream cu privire la „costurile de dezhidratare şi stabilizare a conductei, de a întreprinde o reparaţie completă şi de a înlocui inventarul de gaze pierdute” este între 1,2 miliarde şi 1,35 miliarde de euro.

Procesul Nord Stream mai spune că una dintre conducte arăta „deformată” într-o zonă în care fusese avariată, dar „părea netedă şi tăiată” în alta.

Lloyd's a refuzat să comenteze. Arch Insurance nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Urme de explozibili

Procesul se concentrează pe exploziile din septembrie 2022 care au rupt conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2.

Suedia – care luna trecută a renunţat la anchetă – şi Germania au găsit ambele urme de explozibili legate de incident, sugerând că a fost un act deliberat.

Rusia şi Occidentul, aflate în conflict asupra invaziei ruse în Ucraina, s-au arătat cu degetul unul spre celălalt. Fiecare a negat orice implicare şi nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea.

Nord Stream, în procesul său, dă în judecată toţi asigurătorii care subscriu la politica sa de operare offshore privind toate riscurile, precum şi politica sa privind excesul de toate riscurile.

Potrivit documentelor instanţei, Nord Stream dă în judecată Lloyd's în nume propriu şi ca reprezentant al altora care subscriu poliţe emise de asigurători, inclusiv Munich Re, care a refuzat să comenteze.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri