Video Moscova omite intenționat pierderile uriașe provocate României de URSS. Jaful sovieticilor ar valora acum 30 de miliarde de dolari

Data publicării:
Screenshot 2024-03-15 162800
Foto: captură video Digi24

Reacția impertinentă a diplomației ruse care pretinde că România ar mai avea datorii către Moscova omite intenționat pierderile uriașe provocate de URSS României prin ocupația militară și jaful sistematic practicat de sovietici - de la ceasurile smulse de pe mână la uzine întregi dezmembrate și duse în Rusia. Istoricii estimează la 30 de miliarde de dolari la valoarea de azi acest jaf practicat de bolșevici. Urmăriți un material din campania Digi24, România Furată.

Despăgubirile erau fixate la 300 de milioane de dolari, dar prețurile aveau ca referință anul 1938, la care era acceptată o marjă de plus 15%. Însă, până la sfârșitul războiului, cotațiile internaționale la mărfuri erau deja cu 33% mai mari. Jumătate din suma datorată avea să fie plătită în petrol. Aproape 54 de milioane de dolari se duceau sub formă de cereale, animale și lemn. Restul până la 300 de milioane de dolari erau transferuri de mijloace de transport și tehnologie industrială.

Au luat calea sovietelor linii de asamblare, fabrici întregi. Fabrica de avioane de la Brașov, cuptoare siderurgice, fabrici de țigări, chiar și tipografii au fost confiscate. În contul despăgubirilor au fost incluse 6.000 de vagoane de tren și 355 de vapoare comerciale. Au plecat toate catre URSS și nu au plecat goale.

Bogdan Murgescu, istoric: „Trupele sovietice au rechiziţionat mult mai multe lucruri şi nu toate au fost trecute şi contabilizate cu adevărat în contul despăgubirilor”.

Era luată vita omului din bătătură ca rechiziţie, ceasul de la mână ca pradă de război, dar până şi Conservatorul Bucureşti a fost uşurat de piane, trimise să doteze diverse instituţii proletare ale URSS. Mâna lungă a Sovietului Suprem a fost bine înfiptă în gâtul economiei româneşti prin sovromuri. Erau societăţi mixte cu capital egal român şi sovietic, formate pentru a facilita plata despăgubirilor de război. Sovromurile au ajuns să domine economia românească prin preluarea de către URSS a participaţiilor germane în România ca despăgubiri de război în contul Berlinului. Capitalul nemţesc se dezvoltase puternic în anii '30, în dauna partenerilor tradiţionali, Marea Britanie şi Franţa. Ruşii au luat tot ca despăgubire şi, prin acest transfer şi jaful care urmat, practic România a plătit despăgubiri în contul Germaniei.

Florian Banu, istoric: „Primele sovromuri înființate în 1945 au fost Sovrompetrol, care se ocupa de exploatarea petrolului, Sovromtransport, care practic deţinea poziţii de monopol cel puţin în transportul naval, o societate de transport aerian, aşa-numitul TARS, Transporturi Aeriene Româno-Sovietice”.

Toate domeniile cheie ale economiei erau controlate de Uniunea Sovietică, iar dominaţia era facilitată de scutirea de taxe a acestor societăţi mixte.

În 1945, Sovrompetrol genera o treime din producţia de petrol. În 1950 acoperea 100%.

Prin intermediul sovromurilor, România devine vasalul economic al marelui vecin de la est. Aproape 90% din exporturi merg către URSS, iar jumătate din importuri sunt pe aceeași relaţie. Exportul este însă subevaluat, în timp ce importul se făcea la cotații internaționale. Nici măcar în anii războiului România nu ajunsese la un asemenea grad de dependență față de fostul aliat. Germania a atins maximum 56% din exportul românesc.

În 1956, sovromurile sunt desfiinţate, dar România va răscumpăra participaţia sovietică în aceste societăţi. Iar plăţile se vor întinde până în anii '70. Se apreciază că, prin aceste societăţi, România a fost scuturată de circa 2 miliarde de dolari, ceea ce în banii actuali ar însemna o sumă de 30 de miliarde de dolari.

Reacția sfidătoare a Rusiei la votul din Parlamentul European

România, care cere să i se restituie tezaurul, vrea să-şi rezolve problemele economice pe seama Rusiei, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pe Telegram, a informat joi dzen.ru, care citează mai multe media ruse, printre care RIA Novosti, conform Agerpres.

Parlamentarii europeni au cerut joi dimineaţă la unison, în cadrul unei dezbateri emoţionale din plenul Parlamentului European, la Strasbourg, ca Rusia să returneze integral tezaurul României şi ca executivul UE şi alte instituţii europene abilitate să facă tot posibilul pentru a sprijini acest demers.

Dezbaterea, la care au participat în majoritate covârşitoare eurodeputaţi români, a reprezentat prima punere pe tapet în Parlamentul European a chestiunii tezaurului României însuşit ilegal de Rusia.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri