Sari la conținut
News Alert

Dezinteres pentru prevenţia cancerului de col. Doar 10% dintre românce s-au testat în cadrul programului național

2.000 de femei mor anual România din cauza cancerului de col uterin. Ţara noastră este pe locul întâi în Europa la mortalitatea provocată de maladie şi locul doi în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli.

O treime din cancere sunt prevenibile, iar jumătate dintre decese ar putea fi evitate. Boala este depistată când deja se află în stadiu avansat,” spune dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat al Departamentului de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Ministerul Sănătăţii a lansat în 2012 Programul Naţional de Screening al Cancerului de col. În 4 ani, însă, doar 10 % din româncele care ar fi putut beneficia de testare gratuita au şi făcut analizele.

„Am auzit, n-am făcut niciodată. Din neglijenţă, în general, neglijăm sănătatea şi dăunează,” zice o femeie.

Nu ştiam dacă se face gratuit acum. Dacă ştiam automat apelam şi la medicul de familie,” adaugă o alta.

Nici interesul unora dintre medicii de familie nu a fost prea mare.

Medicul de familie este plătit cu 15 lei impozabil pentru fiecare caz rezolvat. Şi merg personal la maternitate să mi se elibereze banii după 5,6, 7 luni, depinde cum livrează Casa sau Ministerul banii. Tevatura, drumurile, timpul, benzina şi toate nu fac cât îţi rămâne ţie în buzunar efectiv şi atunci lumea a renunţat,” explică dr. Dumitru Mărăşescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie Galaţi.

„Nu cred că dacă aş intra în acest program aş ajuta mai mult, faţă de cum ajut o femeie care vine să se adreseze cabinetului de medicină de familie,” este părerea dr. Adriana Baicu, medic primar medicină de familie, Brăila.

Ministrul Sanataţii speră însă că lucurile se vor schimba.

„Trebuie să vedem în mod realist cum bugetăm acest lucru pentru a îndeplini obiectivele în viitor.

În aceeasi masura trebuie sa ne si dezvoltam capacitatile pentru screening,” declară Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii.

Specialiştii spun că din 2008 până la finalul lui 2014 numărul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin a crescut cu 27%.