Doi medici din Sibiu au ales România, în ciuda mirajului străinătăţii

Data publicării:
medici-19

Medici de top din Sibiu luptă în fiecare zi cu neajunsurile, dar au puterea să zâmbească pacienţilor şi să spună colegilor mai tineri că orice român este dator să facă ceva bun pentru locul în care s-au născut.

„Câtă vreme România mă vrea, eu vreau România”, mărturisește prof. dr. Mihai Roman, șeful secției de Ortopedie de la Spitalul Clinic Județean Sibiu.

„România este o ţară ca oricare alta, nici mai bună nici mai rea”, spune și Cotizo Draia, medic la UPU Sibiu.

Cu siguranţa omului care ştie mereu ce are de făcut, doctorul Mihai Roman îşi primeşte zilnic pacienţii în cabinetul de la Spitalul Judeţean Sibiu. Indiferent de gravitatea situaţiei, chipul îi rămâne netulburat. Ştie cât de important este ca bolnavul să aibă încredere în medicul în care îşi pune speranţele.

Aproape 2.000 de bolnavi au fost operaţi anul trecut la secţia de Ortopedie pe care o conduce. Cu un sfert mai mulţi decât în 2011. Devotamentul medicilor şi a asistentelor suplineşte aparatura depăşită de tehnică şi de timp. În străinătate, medicul Mihai Roman ar fi avut un salariu fabulos şi condiţii ireproşabile. Are mereu acelaşi răspuns când colegii îl întreabă de ce a rămas acasă: „Fac parte din poporul acesta, din orașul acesta, familia mea este aici, aici am crescut, aici mă simt acasă. Câtă vreme România mă vrea, eu vreau România. Sper să meargă parteneriatul acesta mai departe și pe viitor și sper să se rânduiască lucrurile la noi încet-încet, ca să avem mai mulți motive ca să luăm decizia această”.

Doctorul Mihai Roman nu a stat să se plângă de lipsurile din spital. În vară, a început pe Facebook o campanie prin care cerea donaţii pentru spital. Devotamentul lui faţă de pacienţi a atras atenţia unei fundaţii internaţionale, care a investit în secţia de Ortopedie de la Spitalul Judeţean din Sibiu aproape 100.000 de euro.

Cu două etaje mai jos, în acelaşi spital, la Camera de Gardă, găsim una dintre definiţiile medicului român îndrăgosit de ţara şi pacienţii lui. Doctorul Cotizo Draia a lucrat într-un spital englezesc din apropiere de Bristol. Mărturiseşte că nici în visele lui nu spera să aibă aparatura şi condiţiile de acolo. Cu toate acestea, spune că dorul de România l-a făcut să revină la Sibiu.

Ştie că sistemul medical din România este bolnav, cum la fel de bine ştie că dacă toţi doctorii buni ar pleca, nu ar mai avea cine să trateze sistemul şi să îl facă bine. Răspândeşte în jurul lui optimism şi bună dispoziţie. Spune că datorează spitalului din Sibiu una dintre marile lui pasiuni: motocicletele. Meseria l-a făcut să cunoască mulţi motociclişti: „Îi îngrijeam când aveau probleme, când picau cu motocicletele, când aveau câte un accident şi încet-încet mi s-a părut interesant”.

Cotizo Draia şi Mihai Roman sunt doar doi dintre medicii de elită pe care îi are România.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri