Foto Iohannis și-a început vizita în Coreea de Sud, după ce ar fi zburat din Sibiu cu un avion de lux. Surse: Tîlvăr a plecat cu un alt zbor

Data actualizării: Data publicării:
avion de lux iohannis
Potrivit Boarding Pass, Iohannis a decolat din Sibiu cu avionul privat de lux cu care a mers în Emiratele Arabe și turneul din Africa. Surse foto: Boarding Pass (Facebook)/ Profimedia Images

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început, luni, vizita oficială în Republica Coreea. Potrivit Boarding Pass, Iohannis a decolat din Sibiu cu avionul privat de lux cu care a mers în Emiratele Arabe și turneul din Africa.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care face parte din delegația președintelui, a plecat în Coreea de Sud cu alt avion, au declarat pentru G4Media surse din Ministerul Apărării.

„Referitor la vizita oficială din Coreea de Sud a delegației României, BoardingPass nu a identificat niciun alt avion privat care să fi zburat din România spre Asia în decursul zilei de duminică, 21 aprilie 2024.

În consecință, dacă miniștrii care fac parte din delegație nu au călătorit pe cale terestră până la Sibiu pentru a zbura alături de președinte, atunci, foarte probabil, aceștia au călătorit spre Coreea de Sud cu zboruri regulate.

În ceea ce privește zborul președintelui dintre Sibiu și Seul (Coreea de Sud), despre care am scris aici, acesta a avut o durată de zece ore și 15 de minute, iar avionul Gulfstream G550 închiriat de la Global Jet a aterizat la o bază aeriană din sud-estul capitalei Coreei de Sud”, arată o postare a siteului Boarding Pass pe Facebook.

Şeful statului a depus o coroană de flori la Cimitirul Naţional din Seul, transmite Agerpres. Locul este dedicat celor care şi-au dat viaţa pentru ţară şi este situat într-un peisaj spectaculos în ceea ce priveşte flora şi fauna.

În această primă zi a vizitei sale, Klaus Iohannis va vizita şi Zona Demilitarizată (DMZ).

Şeful statului efectuează, de luni până miercuri, vizita oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol. În acest context, vor fi semnate mai multe memorandumuri în domeniile apărării, energiei şi în cel al cooperării în situaţii de urgenţă.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Seoul fac parte şi membri ai Guvernului României - ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Cu prilejul vizitei, va fi adoptată la cel mai înalt nivel „Declaraţia Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România - Republica Coreea”, un document care va stabili direcţiile principale de cooperare vizate de ambele părţi pentru următorii 10 ani.

„Intensificarea contactelor politico-diplomatice dintre cele două state, trendul pozitiv al schimburilor comerciale bilaterale, precum şi multitudinea domeniilor în care există potenţial şi interes reciproc de colaborare reprezintă principalele premise care fundamentează decizia de a consolida Parteneriatul Strategic dintre România şi Republica Coreea, cu prilejul vizitei oficiale la Seoul, prima la nivel de şef de stat din ultimii 16 ani”, a precizat, la anunţarea vizitei, Administraţia Prezidenţială.

Marţi, Klaus Iohannis va fi primit de omologul său, Yoon Suk Yeol. Consultările politice dintre cei doi şefi de stat vor viza teme privind consolidarea Parteneriatului Strategic, cooperarea politico-diplomatică şi în domeniul apărării, principalele provocări din plan regional şi global, precum şi impulsionarea ariilor sectoriale, cu accent pe intensificarea comerţului şi a investiţiilor în domeniul energiei verzi şi nucleare, al noilor tehnologii, IT&C, al mediului şi gestionării schimbărilor climatice, în cel al infrastructurii, al sănătăţii, al educaţiei sau alte noi domenii. Va fi evidenţiată şi legătura specială pe care schimburile inter-umane şi culturale, care se bucură de o creştere remarcabilă în ultimii ani, o reprezintă pentru cele două state.

În prezenţa preşedintelui României şi a preşedintelui Republicii Coreea vor fi semnate o serie de documente relevante pentru consolidarea relaţiei bilaterale, vizând: apărarea, energia nucleară, investiţiile şi comerţul exterior, cooperarea în situaţii de urgenţă şi managementul dezastrelor, cooperarea în domeniile culturii, mass-media, tineretului şi sportului.

În cadrul vizitei oficiale în Republica Coreea, preşedintele României va avea o întrevedere cu prim-ministrul Han Duck-soo, prilej pentru a puncta principalele obiective ale relaţiei economice bilaterale şi pentru a evalua rezultatele celui de-al X-lea Comitet Mixt pentru Cooperare Industrială (Seul, 25 martie 2024).

Cu prilejul vizitei oficiale în Republica Coreea, preşedintele României va avea întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai mediului de afaceri şi va vizita expoziţia de artă tradiţională românească „Insight Romania”.

Miercuri, şeful statului va vizita Complexul de producţie Doosan Enerbility, Changwon, (Busan), unde va avea o serie de discuţii cu principalii factori de conducere referitoare la noile provocări şi oportunităţi în domeniul energiei regenerabile şi al reactoarelor modulare mici (SMR).

Republica Coreea este prima ţară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relaţiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008.

Deplasări externe în 2023 în valoare de 8 milioane de euro

Klaus Iohannis a mers în turnee în Africa, America de Sud și Asia în 2023, epuizând banii de deplasări externe încă din iunie.

Guvernul i-a suplimentat fondurile cu 1,5 milioane de euro anul trecut. În 2022, Iohannis a efectuat deplasări externe de 3,3 milioane de euro. În 2023, Iohannis a vizitat Japonia, Emiratele Arabe Unite, Chile, Brazilia, Argentina și altele, plus turneul de 10 zile în Africa al președintelui Iohannis, din noiembrie 2023. Toate aceste călătorii au costat peste 8 milioane de euro.

În unele călătorii, avionul privat folosit de președinte a făcut escală în Sibiu, unde locuiește soția președintelui, care îl însoțește în călătoriile oficiale.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri