Sari la conținut

Ergospirometria. În ce constă și cui îi este recomandată

"Ergospirometria sau testul cardio-pulmonar este un test combinat, care evaluaeză abilitatea sistemului cardiovascular și al celui respirator de a asigura schimburile metabolice, schimburile gazoase între celule și mediul înconjurător.

Orice pacient care este în afara unei afecțiuni acute cardiopulmonare sau care nu are o problemă ortopedică limitantă poate efectua acest test. Dintre indicațiile medicale, una dintre cele mai importante este diagnosticul diferențial al dispneii. Dacă pacientul vine și se plânge că nu poate respira bine, nu poate urca scările, obosește. Și atunci se pune problema dacă această oboseală este cauzată de o afecțiune cardiacă, de o afecțiune pulmonară, anemie, are o altă boală metabolică, sau pur și simplu suferă un atac de panică.

De asemenea, este indicat pentru evaluarea pacienților care urmează să sufere o intervenție chirurgicală, sub anestezie generală, pacienților care sunt pe lista de așteptare pentru un transplant cardiac, pacienților care au suferit un infarct și au nevoie să știe cât efort pot face la externare, sau pacienților care au o afecțiune cardiacă stabilită.

Este recomandat și persoanelor care vor să se apuce de sport și care vor să-și testeze capacitatea de efort inițială, precum și sportivilor de performanță.

Pentru sportivi este foarte important să efectueze acest test pentru că poate diagnostica precoce afecțiunile cardiopulmonare."