FĂRĂ EXPLICAȚII. Vaccinarea elevilor, devansată cu un an

Data publicării:
vaccin digi-1

O adresă trimisă de Ministerul Sănătăţii către Direcţia de Sănătate a mobilizat toţi medicii din şcolile bucureştene. Mesajul: toţi copiii de clasa întâi trebuie vaccinaţi împotriva poliomielitei. Cu un an mai devreme decât era anunţat.

Ordinul nu se discută, ci se execută. Aşa poate fi rezumată adresa care a ajuns de la DSP la medicii din şcoli. Părinţilor nu li s-a explicat de ce copii lor fac vaccinul cu un an mai devreme. Nedumerirea a fost cu atât mai mare cu cât, în luna ianuarie, copiii primiseră vaccinul împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului.

Totuşi, dacă medicii ar fi respectat calendarul de imunizare, serul din depozite nu ar mai fi putut fi folosit. Dozele de vaccin antipoliomielită utilizate săptămâna aceasta în unele şcoli din ţară au termen de expirare septembrie, repectiv noiembrie. O recunoaşte chiar unul dintre membri Comitetului Naţional de Vaccinologie.

„Există vaccin antipolio pe stoc, un stoc care la finalul anului exipiră. Acela trebuie utilizat pentru ca este vaccin bun”, a declarat dr. Adrian Stoica, membru în comitet.

Explicaţia oficială este însă că se schimbă schema de vaccinare prin introducerea unui nou ser care conţine mai multe tulpini de virus.

„Nu e o decizie administrativă, asta trebuie să înţelegeţi, pe care ne-am gândit noi azi-noapte, am visat frumos şi am zis: hai, de mâine să facem aşa! Comitetul de vaccinologie care este un comitet ştiinţific, cum spune secretarul de stat a propus o asemenea masură. Evident că noi îi ascultăm pe specialişti și dacă ei spun că e bine așa, așa am făcut”, explică Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Ce se întâmplă în țară

La Oradea, campania este în plină desfăşurare.

„Anul trecut s-au vaccinat elevii de clasa a doua. Anul acesta am primit pentru clasa I”, spune Bohacs Ildiko, medic şcolar. Întrebat dacă li s-a explicat de ce, medicul a dat răspuns negativ.

Unora nu li s-a explicat, alții nici măcar nu au fost anunţați că trebuie să înceapă vaccinarea copiilor. De exemplu, la Cluj medicii au primit în martie o hârtie prin care erau anunţaţi de începerea campanie de imunizare, dar ordinul a fost ulterior revocat.

Îngrijorarea cea mai mare a părinţilor este aceea că acest vaccin se face prea repede după cel administrat în ianuarie împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului. Medicii de familie spun însă că părinţii nu au de ce să se teamă.

„Nu este o problemă că face multe de-o dată şi nu este o problemă intervalul la care îl face. Există doar anumite vaccinuri extrem de rare pe piaţă la care trebuie să se păstreze o pauză de o lună între vaccinări”, explică dr. Sandra Alexiu, medic de familie.

Lipsă de comunicare

Pentru neînţelegerile apărute, ministrul dă vina pe medici.

„Medicii toți știu asta... da, dar nu știu părinții. Dar medicii toţi ştiau, atunci când discută cu copilul, trebuie să explic foarte frumos și foarte bine. Mai avem o problemă și am cerut-o și o s-o cer în continuare universităților de medicină și farmacie să-i învețe pe medici să comunice mai bine cu pacientul, cu cetățeanul”, a afirmat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii.

Digi24 a solicitat ministerului Sănătăţii să precizeze cât a costat vaccinul împotriva poliomielitei, câte doze mai sunt în depozite şi câţi copii au fost imunizaţi până acum, dar oficialii instituţiei nu au comunicat aceste lucururi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri