IAŞI. Mulţi părinţi refuză vaccinarea copiilor de teama reacţiilor adverse. Cele mai multe cazuri sunt în mediul rural

Data publicării:
vaccinare

Mamele refuză imunizarea bebeluşilor de teama reacţiilor adverse pe care le pot produce serurile. Cele mai multe refuzuri vin din partea părinţilor din mediul rural, care au o educaţie precară şi nu acceptă niciun tip de vaccin.

Medicii spun însă că părinţii nu au de ce să se îngrijoreze, pentru că reacţiile postvaccinare sunt minore şi dispar în câteva zile. Important, spun medicii, este că vaccinarea poate salva vieţi.

În cazul nevaccinării, riscurile cele mai mari sunt pentru copiii ale căror mame au virus hepatic de tip B, ce se poate transmite bebeluşilor. În plus, în ultima perioadă au existat cazuri în care copiii neimunizaţi au fost refuzaţi la înscrierea în grădiniţe.

„Orice vaccin are nişte reacţii secundare care sunt mai intense sau mai puţin intense. Aceste reacţii sunt cu costuri mult mai mici decât sunt costurile unei infecţii cu bacil Koch, adică tuberculoză la copil”, a explicat Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii ''Cuza Vodă'' din Iaşi.

„Avem în această situaţie două extreme. Unele mămici care sunt greşit informate de pe internet şi nu stăpânesc corect datele medicale ale problemei şi alte mămici care vin în completă necunoştinţă de cauză refuzând aprioric vaccinarea”, a afirmat Mădălina Nour-Ciuhodaru, purtătorul de cuvânt al Maternităţii '' Elena Doamna'' Iaşi.  

În România, chiar daca este gratuită, vaccinarea nu este obligatorie, iar părinţii nu pot fi obligaţi să-şi imunizeze copiii.  

Aceeşi situaţie şi cînd vine vorba de vaccinul administrat copiilor de un an, cel împotriva rubeolei, oreionului şi rujeolei.

Este un vaccin care nu dă nicio reacţie, nici nu doare când se face, când se inoculează la copil, se face în anbtebraţ, fără durere, nu dă reacţie locale ca alte vaccinuri. Sunt mai grave reacţiile la copiii nevaccinaţi decât la copiii vaccinaţi. Asta vreau să înţeleagă lumea”, a subliniat Viorica Cernat, medic de familie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri