Sari la conținut

Institutul Cantacuzino nu scapă de faliment, spun specialiştii din farma

Trecerea de la Ministerul Sănătăţii, la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, transformarea ariei de producţie în societate comercială, reorganizarea şi stergerea datoriilor. Acestea sunt măsurile cu care Guvernul crede că va salva de la faliment Institutul Cantacuzino.

„Reorganizarea presupune ca toţi cei care într-adevăr au o legătură cu cercetarea, cu activitatea de referinţă şi cu partea de producţie să rămână la Institut. Cei care sunt aduşi acolo pe alte criterii bănuiesc că nu au ce căuta”, a spus Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Institutul are datorii de peste 20 de milioane de lei către bugetul de stat, furnizori de utilităţi şi cei de materiale sanitare iar angajaţii spun că măsurile propuse de guvern sunt insuficiente. 

„Au aceste planuri capacitatea de a salva Institutul? Pentru moment, nu. Instuitutul rămâne ca persoană juridică, tot institut naţioanl de cercetare dezvoltare. S-a schimbat coordonarea, dar atât”, a spus dr. Monica Bălteanu, liderul de sindicat de la Institutul Cantacuzino

Din 2010 şi până acum, Institutul Canatcuzino nu a mai produs nimic, în afara vaccinului antigripal. O mare parte dintre angajaţii implicaţi în producţie au plecat din cauza lipsei banilor, iar alţii au fost trimişi în şomaj. Aparatura stă şi ea nefolosită. 

„Trebuie luate în calcul, dacă nu pierderi, lipsa veniturilor pentru doi sau trei ani la început, de aceea este nevoie de un plan de afaceri pe 5-10 ani poate, astfel încât investiţia iniţială, de zeci de milioane de euro, să poată să aducă profit”, a spus Laurenţiu Mihai, directorul Asociaţiei Producătorilor Români de Medicamente. 

„Oricâte resurse ai aloca, dacă lucrurile nu sunt făcute ca la carte, nu se va respecta fluxul de producţie, există riscul să faci produse care nu sunt viabile calitativ şi atunci, falimentul acestei mici bijuterii de care dispune Romania este garantat”, a spus Sorin Paveliu, expert în sănătate publică. 

Acum este aşteptată numirea unui nou director, după demisia de săptămâna trecută a lui Radu Iordachel. De data aceasta, numirea va fi făcută de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, noul patron al institutului.