Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele are o nouă „armă” în lupta cu cancerul

Data publicării:
vlcsnap-2013-04-09-12h22m35s147

O uşă din fier şi beton, cu o grosime de doi metri şi care cântăreşte 20 de tone ascunde în spatele ei un aparat de ultimă generaţie numit ciclotron. Prin tuburi, bobine şi magneţi trece material radioactiv, care este prelucrat şi ajută la diagnosticarea şi tratamentul cancerului.

Se produce substanţă pentru tomografia cu emisie de pozitroni. Este în momentul de faţă cea mai sensibilă soluţie de determinare a tumorilor”, a explicat fizicianul Liviu Crăciun.

Cancerul poate fi învins când este diagnosticat în stadii incipiente. Există şi metode - prin investigaţii la Computerul Tomograf cu emisie de pozitroni, substanţe radioactive. Acesta poate indentifica tumorile când au doar câţiva milimetri.

Problema era că materialul radioactiv trebuia adus din Ungaria, iar o singură investigaţie costa 1.300 de euro.

Laboratorul inaugurat la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară de la Măgurele va asigura izotopii radioactivi necesari pacienţilor, la jumătate de preţ.

Pe viitor, în acelaşi laborator vor fi create substanţe care să facă tratamentul cancerului mai eficient. Aşa numita radioterapie ţintită, adică injectarea substanţelor direct în tumoră.

Tratamentele clasice sunt tot mai greu de abordat. Cele hepatice, la care se ştie că este foarte greu să aplici o radioterapie, pentru tumori neuroendocrine, pentru tumori cu localizări greu abordabile, chiar chirurgical, pentru tumori ascunse, cele din zona capului, gâtului”, a declarat dr. Mariana Iuliana Gruia, cercetător la Institutul Oncologic.

Laboratorul care dă speranţe de vindecare bolnavilor de cancer a fost gata în cinci ani şi a costat aproximativ șapte milioane de euro. Dar, pe viitor, România ar putea obţine şi profit, pentru că poate deveni un exportator de izotopi radioactivi, utilizaţi tot mai des în medicină.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri