Legea sănătății, mărul discordiei în 2012

Data publicării:
02012013 20sanatate-41586

Proiectul a fost refăcut, dar păstrează acelaşi principiu: banii de la asigurările de sănătate să fie gestionaţi în sistem privat. În felul acesta, fondul ar fi mai bine administrat, sunt de părere specialiştii. Totuşi, până la sfârşitul anului, proiectul nu a ajuns în Parlament.

Ianuarie 2012. Poteste de amploare au loc în Piaţa Universităţii şi în alte oraşe din ţară, după ce Raed Arafat a demisionat din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Mărul discordiei: noua lege a Sănătăţii. Preşedintele Traian Băsescu îl numea pe Raed Afarat cel mai mare duşman al reformei, după ce acesta a susţinut public că noua lege distrugea SMURD-ul, sistemul de urgenţă pe care l-a creat.

În faţa protestelor masive, totuşi, preşedintele a anunţat că a cerut guvernului retragerea proiectului din dezbatere publică, iar Raed Arafat s-a întors la minister tot ca subsecretar de stat și a continuat să se ocupe de sistemul medical de urgenţă.

Scandalul noii Legi a Sănătăţii a creat încă un post de secretar de stat în minister, cu o săptămâna înainte ca Raed Arafat să se întoarcă pe funcția din care demisionase. Vasile Cepoi a devenit cel de-al treilea secretar de stat de la Sănătate şi avea misiunea clară de a se ocupa de explicarea noii legi. Așa au început consultările cu organizaţiile profesionale şi cele de pacienţi, pentru crearea noii propuneri legislative. Câteva săptămâni mai târziu, după schimbarea a două guverne, Vasile Cepoi ocupa cea mai importanta functie din Ministerul Sănătăţii. Schimbarea Legii Sănătăţii a rămas o prioritate. Practic, noul proiect păstrează ideea de administrare privată a banilor strânşi la fondul asigurărilor de sănătate. În felul acesta, explică specialiştii, cheltuielile vor fi mai bine controlate.

Vasile Cepoi demisionează, vine Raed Arafat

Însă, la sfârşitul lunii septembrie, Agenţia Naţionala de Integritate făcea public faptul că Vasile Cepoi este acuzat de conflict de interese infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, dar şi infracţiunide corupţie comise pe vremea în care era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

La 1 octombrie, Cepoi a anunţat că a demisionat din funcţia de ministru al Sănătăţii. A acceptat să fie consilier pe probleme de sănătate al premierului Victor Ponta, care a şi preluat, ca interimar, ministerul Sănătăţii. Interimatul lui Ponta a luat sfârşit pe 7 noiembrie, când Raed Arafat a fost numit la cârma instituţiei. Asta după ce, în toată perioada de după demisia lui Cepoi, Arafat a declarat de mai multe ori că nu vrea respectiva funcţie.

Motivul invocat de Arafat: postul de ministru ar fi putut fi asimilat şi cu o funcţie politică, în condiţiile în care fondatorul SMURD a fost întotdeauna perceput ca un tehnocrat.

Dar, în final, Raed Arafat a devenit cel de-al 23-lea ministru al sănătăţii, de la Revoluţie încoace.

Noua lege a Sănătăţii nu a ajuns încă în Parlament. Proiectul va aduce schimbări majore în sistemul sanitar. Practic, cele aproape cinci miliarde de euro care se adună anual la fondul asigurărilor de sănătate vor fi gestionate de fonduri mutuale de asigurări, care nu se pot constitui dacă au mai puţin de 700.000 de asiguraţi. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va deveni un for de reglementare, iar casele judeţene de asigurari se vor desfiinţa.

Tot în acest an, un alt proiect legislativ a fost la un pas de a intra în vigoare. Este vorba despre coplata pe care pacienţii ar trebui să o achite atunci când merg la medic, se internează sau li se fac analize sau investigaţii. Până la urmă, după două proiecte, coplata tot nu se aplică, dar în 2013 o decizie trebuie luată, deoarece introducerea acestui sistem este inclusă în scrisoarea de intenţie a Guvernului către FMI. Cel mai probabil, coplata ar putea fi introdusă prin noua Lege a Sănătăţii, pentru că altfel, în momentul în care noul act legislativ va intra în vigoare, ar abroga legea care introduce sistemul de coplată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri