Sari la conținut

Medicină fără practică. Studenții de la UMF Iași aprofundează anatomia la muzeu

La orele de practică la anatomie pentru studenţii din anul întâi, profesorii folosesc organe ținute în formol pentru că instalaţia de păstrare a cadavrelor, veche de 15 ani, s-a stricat.

Această instalaţie de conservare a cadavrelor nu mai funcţionează de câţiva ani. Costurile pentru reparaţia şi punerea în funcţiune a instalaţiei sunt foarte mari”, spune Alin Nedelcu, asistent universitar.

Aşa că studenţii care vor să înveţe medicină mai mult îşi imaginează cum arată meseria lor în practică.

„Materia se uită foarte repede. Înveţi teoretic şi nu faci şi practic. E clar că a doua zi deja ai uitat”, afirmă unul dintre ei, Ştefan Popovici.

„Pe atlas se vede frumos vena albastră, artera roşie, dar în corp nu este deloc aşa”, spune și studenta Anamaria Aursulesei.

Ca să înţeleagă mai bine, studenţii sunt aduşi în Muzeul de Anatomie, unde sunt zeci de organe conservate.

Încercăm să suplinim această lipsă folosind diferite mijloace, cum ar fi piesele anatomice pe care le avem. De asemenea, utilizăm aparatură tehnică, respectiv diferite atlase anatomice pe care le proiectăm”, explică Alin Nedelcu.

Conducerea Institutului de Anatomie susţine că în ultimii doi ani au făcut numeroase demersuri, dar au primit numai promisiuni.

Şi sunt convins că într-un timp rezonabil, într-un viitor cât mai apropiat se va rezolva şi această problemă care ar fi spre beneficiul studenţilor şi ar creşte calitatea actului didactic”, afirmă conf. univ. dr. Dumitru Păduraru, şeful Catedrei de Anatomie de la UMF Iaşi.

O instalaţie nouă costă 60.000 de euro.