Metode sănătoase de conservare a fructelor și legumelor

Data publicării:
legume uscate

Congelarea este cea mai folosită metodă de conservare, însă poate fi nesănătoasă dacă nu este facută corect. Un prim sfat: congelaţi fructele şi legumele imediat după ce le-aţi cules.

„Pentru congelare luăm legumele, le spălăm bine, după care le cufundăm câteva minute în apă fiartă, le scoatem, le cufundăm acelaşi număr de minute în apă rece ca gheaţa, le lăsăm să se usuce, după care le ambalăm şi le depozităm în congelator”, a explicat Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut.

Metoda opăririi inainte de congelare nu este obligatorie. De exemplu, ardeii graşi trebuie tăiaţi subţire şi puşi în pungi speciale. Etichetaţi întotdeauna pachetele cu data congelării.

„Este foarte important ca pe perioada congelării aceste legume să fie ţinute la temperatura constantă cam minus 18 grade şi în momentul când le folosim nu le decongelăm înainte, ci le aruncăm direct în apă fiartă, dar nu mai mult de 2 minute, pentru că ştim că prin fierbere se distruge cea mai mare parte din vitamina C”, a mai spus medicul apifitoterapeut.

Vitamina C se pierde şi prin congelare, însă cel mult 25% din cantitatea totală. Vitaminele din grupul B, în schimb, se reduc cu 10%. Asta nu înseamnă că nu trebuie să congelaţi vegetale. Dimpotrivă. Gandiţi-vă că este mai bine să îngheţati legume naturale decât să consumaţi iarna unele din import, care pot avea pesticide şi conservanţi. Nu uitaţi însă că este bine ca legumele şi fructele să fie congelate cât mai repede din momentul în care au fost culese. Astfel conţinutul de nutrienţi poate fi chiar mai mare decât în nişte vegetale proaspete.

Atunci când frigiderele şi congelatoarele nu existau în casele oamenilor, legumele şi fructele erau uscate!

„Se bazează pe metoda străveche şi pe obiceiurile bunicilor noştri. În vechime fie se uscau la temperaturi înalte, fie se afumau legumele şi fructele, pentru a se păstra pentru iarnă. Putem să uscăm diferite tipuri de legume sau fructe prin expunere directă la lumină solară. Le aşezăm pe straturi şi ar fi bine deasupra să avem o sită. Atenţie pentru cei care locuiesc în zone poluate! Această metodă de uscare la soare nu este dintre cele mai potrivite. Le putem usca şi în cuptor”, a sfătuit doctorul Ramona Grosu.

Dacă deshidrataţi legumele în cuptor, folosiţi cea mai mică treaptă de căldură şi lăsaţi uşa cuptorului deschisă.

Atenţie însă şi la uscarea în cuptor! Dacă temperatura trece de 40 de grade nutrienţii vor fi distruşi.

Dacă aveţi un deshidrator trebuie doar să feliaţi fructele şi legumele şi să setaţi aparatul la temperatura dorită. Singurul dezavantaj este timpul mare de uscare, de la câteva ore până la câteva zile, în funcţie de consistenţa vegetalelor. Cât despre vitamine şi minerale, acestea se păstrează în totalitate dacă le deshidrataţi corect. De exemplu, roşiile uscate corespunzător vor păstra nutrienţii legumei proaspete. Odată deshidratate le puteţi păstra în pungi de hârtie sau într-un borcan cu ulei de măsline.

Aveţi grijă însă atunci când cumpraţi fructe uscate din magazine! Este o mare diferenţă între cele deshidratate şi cele confiate.

Pe lângă conţinutul de zahăr ca atare au sirop de glucoză sau zahăr şi se mai adaugă şi coloranţi şi conservanţi ca să aibă un termen de valabilitate cât mai mare”, a declarat Camelia Olteanu, nutriţionist.

Aşadar, cel mai sănătos este să vă faceţi singuri rezerve de fructe şi legume pentru iarnă, fie că sunt deshidratate sau congelate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri