Sari la conținut

Mucegai şi tavane găurite la Institutul "Marius Nasta". Manager: Pereţii scorojiţi nu sunt motiv de infecţie 

Pe tavanul de la Institutul „Marius Nasta” se păstrează urmele tuturor ploilor din ultimii ani. Apa care cade din cer este strânsă în găleţi, iar copiii cu boli pulmonare se joacă nestingheriţi cu ele. Imaginile au fost surprinse de tatăl unui copil internat aici.

Cătălin Rădulescu, părinte: „Condiţiile lăsau foarte mult de dorit. În ideea că pica varul de pe tavan. Pe hol ploua. Când a început ploaia au pus o găleată în mijlocul holului în care să se adune apa, să nu cadă jos pe ciment, în secţia unde sunt internaţi copiii cu probleme de plămâni şi probleme respiratorii în general unde, după părerea mea, condiţiile trebuie să fie perfecte”.

Managerii spitalului au altă părere: mucegaiul nu le face rău pacienţilor, spun ei.

Irina Strâmbu, managerul Institutului "Marius Nasta": „Pereţii scorojiţi nu reprezintă un motiv de infecţie.

Bolnavii care stau câteva zile sau o săptămână într-un spital în care undeva există un perete cu un risc de formare de mucegai, practic, nu există niciun risc. Mucegaiurile de pe pereţi nu provoacă îmbolnăvirea acută la o expunerea de scurtă durată, ci provoacă îmbolnăviri cronice la cei care au mucegai la ei acasă”.

Institutul are şi alte probleme.

Potrivit Ministerului Sănătăţii unul dintre spitalele în care s-au descoperit nereguli cu privire la eficienţa dezinfectanţilor este Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti. Reprezentanţii unităţii sanitare recunosc că s-au prelevat 20 de probe din care 4 au ieşit neconforme.

Părintele care a filmat condiţiile de la Marius Nasta susţine că va depune o pângere la conducerea Institutului, după ce a regăsit spitalul pe lista oficială a celor cu probleme bacteriene.