O nouă lovitură pentru pacienți. Acces mai greu la tratamente mai scumpe

Data publicării:
spital hol oameni-2

Este a doua lovitură pentru pacienţi după ce acelaşi proiect prevede reducerea numărului de medicamente compensate. Bolnavii cronici cu afecţiuni cardiace, neurologice şi digestive sunt cei care ar putea găsi medicamente mai scumpe în farmacii începând din 2 aprilie.

De exemplu, cheltuielile unui pacient cardiac pot creşte de la 80 de lei la aproape 750 de lei anual. Şi asta pentru că Ministerul Sănătăţii vrea să schimbe modalitatea de punctare a medicamentelor, fapt care implică reducerea compensării de la 90 sau 50 la sută până sub pragul de 20 la sută. Potrivit producătorilor, sunt vizate aproape 650 de medicamente, adică un sfert din listă.

Scopul este economisirea a 200 de milioane de lei, bani care ar urma să fie folosiţi în noile terapii pentru SIDA şi hepatita C. Anul trecut, Casa Naţională de Sănătate a plătit pentru terapiile compensate şi gratuite peste 6.700 de milioane de lei. Cele mai scumpe cinci tratamente au variat între 90 şi 220 de milioane de lei şi s-au adresat afecţiunilor cardiovasculare, inflamatorii, diabetului, hepatitei şi cirozei hepatice.

Peste 3,5 milioane de bolnavi cronici primesc acum tratamente plătite de stat în proporţii cuprinse între 20 şi sută la sută. Prea mult, consideră Ministerul Sănătăţii, care vrea să facă o dublă economie. Producătorii de medicamente socotesc că un sfert dintre medicamentele compensate vor mai fi decontate doar 20 la sută sau deloc. Cardiacii şi cei cu afecţiuni neurologice nici nu vor să ducă până la capăt socotelile.

În plus, proiectul Ministerului Sănătăţii introduce o nouă regulă. O terapie mai scumpă poate fi prescrisă numai după agravarea bolii, iar acest lucru trebuie dovedit cu un vraf de acte. Altfel, statul nu va mai deconta tratamentul.

Nu pot să vă dau detalii şi să vă spun pentru fiecare pacient în parte ce ar însemna. Înseamnă foarte mult. Înseamnă în funcţie de individualitatea organismului, ştiţi foarte bine că toţi avem... suntem diferiţi unul de celălalt, şi în funcţie de asta vom face analize şi vom constata cum vom aplica o terapie şi pe nişte costuri în aşa fel încât pacientul să fie cel mai puţin afectat”, a spus Mihaela Udrea, directorul direcţiei de politici farmaceutice, din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Pe hârtie, măsurile ar trebui să aducă o economie la buget de 200 de milioane de lei. „Calculele astea sunt contabiliceşti. În Medicină, din câte am învăţat chiar şi noi, nu merge contabilitatea simplă, nu lucrăm cu borcane de murături, lucrăm cu oameni al căror... dacă-i iei pe o parte s-ar putea să se adune şi să cântărească mult mai greu în partea cealaltă”, a spus Iulian Petre, reprezentantul pacienţilor cu HIV/SIDA.

Dacă nu va fi retras pentru reformulare, ordinul va fi aplicat de la sfârşitul acestei săptămâni. Inițierea tratamentului se face cu prima linie, iar liniile ulterioare de tratament (a doua, a treia și următoarele) se pot institui de fiecare dată când se documentează progresia bolii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri