Pacienţi la dializă, în greva foamei

Data publicării:
dializa cluj

Mai mulți bolnavi din Dej, dependenţi de dializă, au intrat în greva foamei pentru că centrul privat unde-şi fac tratamentul care-i ţine în viaţă ar putea fi închis. Ei sunt aduşi aici cu ambulanţele de trei ori pe sâptămână pentru tratament, iar dacă această clinică se închide ar trebui transportaţi la Cluj-Napoca. Bolnavii se plâng că ar pierde toată ziua pe drum, în condiţiile în care doar tratamentul lor durează patru ore.

15 dintre cei 39 de pacienţi care sunt trataţi la centrul de dializă din Dej au intrat în greva foamei când au auzit că acesta se va închide. Fac dializă de ani de zile şi vor fi nevoiţi să meargă în alte oraşe pentru tratament. O parte dintre ei sunt din Dej, alţii din localităţile învecinate, iar drumul până la centru este şi aşa dificil, chiar dacă sunt transportaţi cu ambulanţa.

Reprezentanții clinicii spun că se gândesc să o închidă pentru că are pierderi încă din 2011, de când a fost inaugurată. Asta pentru că tariful decontat de casa de asigurări de sănătate acoperă doar tratamentul şi transportul, nu şi cheltuielile de funcţionare a clinicii.

„Ne-am confruntat și cu o disponibilitate redusă a personalului medical calificat în zonă astfel încât am avut dificultăți mari în acoperirea orelor de tratament cu personal medical calificat. Nu există o decizie finală referitoare la închiderea centrului”, spune Ioana Țoncu, director operațional.

„Luni o să discut cu ei ca să îmi spună exact ce decizie au luat și cum i-au împărţit pe pacienţi, unde de fapt mai au centre”, a explicat Dorina Duma, managerul Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Cel mai apropiat centru de dializă de stat este la Cluj-Napoca, adică la 60 de kilometri. Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează 107 euro pe lună pentru fiecare pacient cu dializă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri