Sari la conținut

Pâinea de altădată. Ce proprietăți au cerealele „antice”

În ultimii 12 ani, producţia anuală de cereale la nivel global a crescut de la 1,9 la 2,5 miliarde de tone. Timid, dar sigur ajung pe rafturile magazinelor şi cereale străvechi precum hrişca, mei, alac, kamut, amarant sau grâu spelta. În România se cultivă pe suprafeţe mici faţă de cererea existentă, aşa că majoritatea se importă.  Ce proprietăţi au şi cum se pot consuma? Iată câteva sugestii:

Spelta, alac sau kamut. Sunt ingrediente de bază folosite într-o brutărie în care se face pâine ca pe vremuri. În afară de clasicele franzele din grâu alb, în cuptoare așteaptă să intre o pâine cu care nu suntem obișnuiți.

„După cum vedeţi, aluatul este foarte moale şi umed, pentru că are foarte puţin gluten, astfel încât suntem nevoiţi să coacem pâinea într-o formă. Dacă am coace-o fără formă, ca pe aceasta, s-ar întinde ca o pizza”, explică Tom Rees, brutar artizan.

Cereale „antice”, dietă modernă

cereale antice

Secretul stă în faina din alac, un tip de grâu care se folosea în Antichitate.

„Panificația noastră se bazează pe produse din grâu, grâu modern, bobul actual, care este rezultatul hibridizărilor şi al adaptărilor în timp, foarte puţină secară, în rest nu ştiu dacă mai consumăm ceva”, explică dr. Catrinel Macovei, medic primar specializat în diabet, nutriție și boli metabolice.

„În mod normal, când vorbim despre proteine, când pâinea are mai multă proteină, are şi mai mult gluten. Dar alacul are o structura ADN diferită, astfel încât are mai multe proteine ca pâinea din grâu şi mai puţin gluten”, spune  Tom Rees, brutar artizan.

„Alacul este o specie de grâu mult mai bogat în betacaroten decât grâul normal, drept dovadă are şi o culoare mult mai galbenă. Ca şi alte beneficii nutriţionale ale lui, are un sfert din doza zilnică recomandată de magneziu, mă refer la o porţie care înseamnă o cană fiartă şi are 100% din doza zilnică recomandată de mangan”, explică dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

paine traditie3

După aproximativ două ore pâinea iese din cuptor şi merge spre vânzare. Deşi există cerere, procurarea materiei prime este o problemă.

„Toate tipurile de făină pe care le folosim sunt importate din Franţa, le cumpărăm de la o moară mică tradiţională”, spune Tom Rees. 

Dacă ţăranii noştri au renunţat să mai facă pâine şi au preferat să cumpere franzele din făină albă la un leu, în Franţa, în zonele rurale s-au păstrat o mulţime de mori artizanale. Iar agricultorii cultivă şi acum cereale străvechi.

„Am încercat câteva produse de la un furnizor din Timişoara, dar alac sau hrişcă nu am găsit. Din ceea ce ştiu, foarte puţini agricultori români ştiu despre cerealele antice. Am găsit un agricultor care cultivă spelta, care era foarte bună, am avut rezultate bune cu pâinea, în 2014 am folosit-o, dar pe măsură ce ne-am dezvoltat (...) am hotărât să folosim un singur furnizor”, explică Tom Rees.

Dacă acum cinci ani când a venit în România, Tom trebuia să le explice clienţilor săi de ce este mai bună pâinea din cereale antice, astăzi tot mai mulţi români consumă pâine făcută din făină de spelta, alac sau kamut.

Meiul, strămoşul porumbului

paine traditionala

Pe lângă cerealele antice, se observă şi creșterea consumului de pseudocereale, care nu conţin gluten şi care până acum câteva sute de ani se foloseau din belşug. În capul listei se află meiul.

„Meiul... replica din ziua de azi când recomand meiul este... dar nu se dă la porumbei?!”, mărturisește dr. Catrinel Macovei.

Acum 300 de ani, înainte că porumbul să fie adus din America, mămăliga sau turtele din mei era mâncarea de bază a românilor.

„Porumbul este cu mai puţine fibre, are mai mult amidon şi este o cereală incompletă din punct de vedere al conţinutului de aminoacizi, ca proteine. Deci porumbul, pentru vegetarienii care vor să aibă proteinele complete în nutriţie, porumbul trebuie asociat cu alte alimente care au aminoacizii lipsă”, recomandă dr. Catrinel Macovei.

Meiul este astăzi folosit mai mult pentru a înlocui orezul, şi el bogat în amidon.

„Cerealele fără gluten nu cresc ca pâinea, nu se pot face produse de panificaţie cum e pâinea, dar se pot face alte variante, se pot consuma sub formă de pilafuri, mămăligi sau diverse tarte, turte, cereale cu iaurt, lapte, fructe, în multe combinaţii”, arată de. Catrinel Macovei.

Hrişca, sursă sigură de proteine. Cum se prepară

Iar hrişca este o sursă optimă de proteine, dar nu numai.

„Aceasta conţine o cantitate foarte mare de antioxidanţi, mult mai mare decât celelalte cereale. Antioxidanţii ne ajută să luptăm împotriva bolilor cronice, au o calitate antiinflamatorie şi luptă împotriva cancerului”, spune dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice. 

Pentru a o consuma este suficient să o hidrataţi în apă fierbinte timp de 30 de minute. Apoi poate fi folosită în salată sau ca bază pentru o budincă.

Amarantul, „boabele lui Dumnezeu”

icre de amarant

În afară de acestea, medicii recomandă şi consumul de amarant, cunoscut şi sub denumirea de ştir.

„Semințele de amarant erau numite înainte boabele lui Dumnezeu, datorită compoziţiei lor bogate în foarte multe substanţe nutritive, vitamine, A, B, E, acid folic, dar şi antioxidanţi specifici care în ziua de azi pot oferi o protecţie faţă de bolile cronice şi faţă de cancer”, spune dr. Catrinel Macovei.

Îl puteţi consuma cu încredere sub formă de „icre” de amarant, de exemplu. Trebuie fiert şi apoi amestecat cu ceapă, zeamă de lămâie şi o maioneză vegetală care poate fi făcută în casă din caju, apă, sare şi usturoi.

 

Etichete: hrisca , cereale traditionale , paine traditionala , cereale stravechi , ce mancau dacii , cereale antice , alac , kamut , grau spelta , mei , preparate din mei , amarant , ce e amarantul , amarantul e stir , icre vegetale , icre din amarant

Pe aceeași temă
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
prv_level, civicCookieControl, m2digi24ro, stickyCookie
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cX_S, cX_P, gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos nu doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CrazyEgg crazyegg.com Vezi politica de confidenţialitate
ce2ab, ce_login, ceac, sid, _ceir, is_returning, _CEFT, ceg.s, ceg.u, __ar_v4, __distillery, __zlcmid, __zprivacy, _ga, _gat, ki_r, ki_s, ki_t, ki_u, km_ai, km_lv, km_ni, km_uq, km_vs, kvcd, optimizelyBuckets, optimizelyEndUserId, optimizelyPendingLogEvents, optimizelySegments
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
cx_profile_timeout, cx_profile_data
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi aici politica noastră de cookie-uri și de prelucrare a datelor tale