Sari la conținut

Progrese în medicină în anul 2015

Foto: Gulliver/Getty Images

Un tratament experimental a vindecat leucemia

Layla Richards este doar un bebeluș și deja reprezintă speranța a milioane de oameni care se luptă cu boli genetice.

Cu o zi înainte de prima ei aniversare, doctorii le-au spus părinților fetiței că tratamentul pentru leucemia de care suferea nu dă rezultate și că va muri, relatează BBC.

Însă, părinții copilei, doctorii și o companie de biotehnologie au făcut front comun în fața bolii și i-au dat fetei un tratament experimental, care a fost testat anterior doar pe șoareci.

Tratamentul care i-a salvat viața a fost o injecție care conținea celule de imunitate modificate genetic care urmau să îi distrugă celulele canceroase din corp.

Deoarece a fost un succes, iar Layla s-a vindecat, tratamentul le-a permis cercetătorilor să dezvolte metode similare pentru tratarea unei arii vaste de boli genetice.

Progrese semnificative în cazul imunoterapiei

Tratamentul pentru cancer se află în pragul unei revoluții, după ce au fost realizate progrese importante în domeniul imunoterapiei, precizează BBC.

Astfel, dacă ai gripă, sistemul tău imunitar caută și distruge virusul. Însă, tumorile au capacitatea de a transmite sistemului imunitar că sunt sănătoase și astfel, evită distrugerea. Imunoterapia expune aceste celule canceroase sistemului imunitar.

Datele de la două studii prezentate de Societatea Americană de Oncologie au arătat că rata de supraviețuire a pacienților cu cancer la plămâni s-a dublat atunci când s-a folosit imunoterapia. De asemenea, tumorile au fost micșorate la șase din 10 pacienți care sufereau de cancer de piele.

Însă cel mai remarcabil rezultat a fost obținut în cazul unor pacienți care sufereau de cancer în fază terminală și s-au vindecat.

Transplant istoric de față

Chirurgii din SUA au realizat cel mai complex transplant de față din acest moment, care a inclus întreg scalpul, urechile și pleoapele, conform BBC.

Timp de 26 de ore au muncit doctorii pentru a-i da un nou chip lui Patrick Hardison, un pompier în vârstă de 41 de ani.

Hardison a suferit arsuri de gradul III pe întreaga față și pe scalp. Pompierul a fost rănit în timp ce încerca să scoată o femeie dintr-un incendiu.

Pompierul a fost pe lista de așteptare timp de un an. Donatorul a fost un tânăr de 26 de ani care a murit într-un accident de ciclism.

Speranță și pentru bolnavii de Alzheimer

Cercetătorii lucrează la un medicament care ar putea încetini pierderea memoriei în cazul pacienților care suferă de Alzheimer, relatează BBC.

Medicamentul dezvoltat de compania farmaceutică Eli Lilly încetinește rata progresiei bolii cu o treime, potrivit datelor furnizate de companie.

Moartea celulelor cerebrale la pacienții care suferă de Alzheimer nu poate fi stopată în acest moment. Medicamentul ar putea să le mențină în viață prin atacarea unor proteine modificate ce se acumulează în creier în cazul pacienților care suferă de Alzheimer.

Datele furnizate de compania farmaceutică au fost întâmpinate cu un optimism reținut și toată lumea așteaptă rezultatele definitive care vor fi publicate anul viitor.