Puși să aleagă. Medic: Oricine va fi tentat să lucreze și în privat

Data publicării:
medici din interior-1

Doctorul Gabriel Lemnete se pregăteşte de consultaţii în cabinetul său privat de ginecologie. Este trecut de prânz şi medicul şi-a terminat programul în spitalul de stat. Acum, tot ce încasează de la pacienţi îi revine lui. E o modalitate prin care mii de medici îşi suplimentează veniturile. Dar noua lege a salarizării doctorilor îl va pune să aleagă - dacă vrea normă întreagă în spital, trebuie să renunţe la cabinet. Un lucru pe care însă nu e dispus să îl facă.

În niciun caz, în condiţiile de salarizare ale momentului, nu cred că activitatea singulară la stat poate să fie motivantă pentru un medic și orice medic va fi tentat să lucreze și în privat”, a afirmat doctorul Gabriel Lemnete.

Pentru ca medicii să poată trata pacienţii în regim privat în spitalele publice este nevoie şi de investiţii, în saloane, săli de operaţii, în aparatură medicală. Investiţii pe care unităţile medicale nu au cum să le facă din cauza fondurilor limitate de care dispun.

În plus, sunt categorii de medici care ar dori salarii mai mari, dar nu au cum să îşi aducă pacienţi privaţi. Aşa cum se întâmplă cu doctorii care lucrează în camerele de gardă. Tratarea urgenţelor este prin lege gratuită, iar nivelul mare de muncă îi împiedică pe medici să aibă altă activitate.

Numărul de pacienţi în 24 de ore la urgenţe este de 180, 200 de pacienţi, în medie, zilnic. În cursul nopţii, nu cred că există noapte în care media să fie sub 50, 60 de pacienţi”, a susținut doctorul Elena Bilbor, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalului Judeţean din Bacău.

Pentru bolnavi, legea poate aduce frustrare, susţin asociaţiile de pacienţi, deoarece unii ar putea fi neglijaţi.

Cine va avea acces la sălile de operaţii, nu cumva cei privaţi pentru că apare conflictul de interese? Un medic o să-şi bage prioritar pacientul la intervenţii chirurgicale, la investigaţii paraclinice”, este de părere Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.

Această salarizare diferenţiată a medicilor ar urma să se aplice de la începutul anului viitor pentru o perioadă de şase luni, printr-un proiect pilot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri