Revoluţie în lumea medicală. Un britanic îşi mişcă braţul artificial cu ajutorul creierului

Data publicării:
proteza

Andrew Garthwaite şi-a pierdut braţul, în urmă cu doi ani după explozia unei grenade. A ajuns în grija medicilor din Viena, care au decis să folosească o tehnică revoluţionară. Intervenţia chirugicală părea pe atunci fantezistă.

Mi-au inversat sistemul nervos care transmitea semnale braţului meu drept, astfel încât stimulii sunt acum transmişi pectoralilor. Aşa că acum când mă gândesc la o mişcare, sistemul nervos le spune pectoralilor ce să facă, în loc să transmită acest semnal braţului. Iar când muşchii pectorali se mişcă, ei transmit semnalul în proteză, iniţial în partea de sus, după care semnalul coboară spre partea de braţ pe care vreau să o mişc”, explică Andrew Garthwaite, fost soldat britanic.

În ultimul an şi jumătate, tânărul a învăţat să îşi folosească braţul artificial şi să îşi antreneze creierul ca să se concentreze pe muşchii pieptului, nu pe cei ai mâinii când vrea să o mişte.

Pot să torn apă, să deschid borcane, sau cutii cu bere, ceea ce este foarte util în această perioadă a Crăciunului”, mai spune fostul soldat.

Operaţii de acest fel se face doar în două spitale din lume, în Viena şi Chicago. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri