Sari la conținut

România, țara în care nu există nici măcar o doză de ser antibotulinic

Pacientul a ajuns la Spitalul Judeţean cu dureri, după ce a mâncat macrou marinat în casă şi cârnaţi în untură. Simptomele i-au făcut pe medici să pună diagnosticul de botulism. Pentru că la spitalul județean nu exista pe stoc serul antibotulinic, medicii au încercat transferarea bătrânului la diferite clinici de specialitate din ţară. Au fost însă refuzați pe motiv că acest medicament lipsește peste tot.

Pacientul va fi tratat alternativ prin administrarea de doze mari de penicilină, clisme evacuatorii care să permită evacuarea mai rapidă a toxinei și are nevoie de susținerea funcțiilor vitale în Terapie Intensivă”, spune dr. Tiberius Brădățan, director medical la spitalul Județean de Urgență Suceava.

Autoritățile de la Suceava au anunțat Ministerul Sănătății despre cazul bătrânului, dar au fost informați că deocamdată niciun furnizor de medicamente nu are pe stoc fiole cu ser antibotulinic.

În disperare de cauză, familia bătrânului a început să caute singură serul antibotulinic, a încercat la spitale din afara țării, la Chișinău, la Debrețen, la Odessa și chiar la Paris. Au găsit până în acest moment două fiole, dar care sunt insuficiente pentru starea în care se află în acest moment bărbatul

Cu cât serul este administrat mai rapid, cu atât prognosticul și speranța este mai bună, de însănătoșire, botulismul este o boală gravă, cu prognostic destul de rezervat în absența administrării acestui ser”, spune dr. Cătălina Zorescu, director adjunct al DSP Suceava.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că au demarat procedurile de achiziţii în regim de urgenţă a serului antibotulinic pentru cazul de la Suceava. De asemenea, în luna mai, vor fi aduse 300 de doze din acest ser şi puse la dispoziţia unităţilor medicale din ţară. În aprilie 2014, un tânăr de 20 de ani din Satu Mare a fost salvat de botulism cu câteva fiole de ser antibotulinic de la punctul medical de pe Aeroportul Otopeni, singurul loc din țară unde exista medicamentul.