Românii iau prea multe antibiotice

Data publicării:
medicamente mfax

Există diferențe semnificative în ceea ce privește consumul de antibiotice în Europa.

Când au fost întrebați dacă au luat astfel de medicamente în ultimul an, aproape jumătate dintre români au răspuns pozitiv, în timp ce media europeană este de numai 35 la sută.

Mai grav este că aceste antibiotice au fost luate fără să existe vreo rețetă din partea medicului, lucru care se întâmplă foarte rar în celelalte state. În România, 18 la sută dintre pacienți au luat medicamentele din farmacie, fără să fie întrebați dacă au rețetă. În restul Europei, procentul este foarte mic, de doar 3 la sută.

Dar românii folosesc antibioticele și pentru afecțiuni care nu se pot trata cu astfel de pastile. 35 la sută dintre conaționali au luat medicametele împotriva răcelii, iar 26 la sută împotriva gripei, deși antibioticele nu pot distruge virușii care provoacă aceste boli.

Consumul excesiv de antibiotice în România vine pe fondul unei necunoașteri a efectelor adverse. Când au fost întrebați dacă știu că antibioticele pot avea efecte secundare, în mai toate statele europene mai mult de jumătate dintre cei intervievați au răspuns corect. Cu o singură excepție, România - doar 45 la sută știau că utilizarea fără control a antibioticelor poate provoca alte probleme de sănătate.

Comisia Europeană caută acum soluții să scadă consumul de antibiotice după ce medicii au constat că bacteriie au devenit rezistente la tratament din cauza ultilizării în exces a acestor pastile.

Ați luat antibiotice în ultimul an?

România - 47%

Media UE - 35%

Sursa: Comisia Europeană

Cum ați obținut antibioticele?

Fără rețetă 18% România

3% media UE

Sursa: Comisia Europeană

Motivele administrării antibioticelor?

Răceală - 35% România

13% media UE

Gripă - 26% România

18% media UE

Sursa: Comisia Europeană

Cunoașterea efectelor secundare?

Polonia - 78%

Estonia - 77%

Slovacia - 75%

România - 45%

Sursa: Comisia Europeană

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri