Sari la conținut
News Alert

Spitalul Municipal din Bacău: Aparatele medicale de 10 milioane de euro sunt depozitate pe şantier

În urmă cu exact un deceniu, Guvernul aproba construirea de la zero a unui spital municipal în Bacău. Lucrările au început în 2007, iar în 2012, când imobilul era încă un șantier plin de moloz, primăria a cumpărat aparatură modermă, în valoare de 10 milioane de lei.

Au fost cumpărate peste o sută de tipuri de echipamente medicale. Dar, din momentul în care a început montarea lor, nimeni nu a mai putut intra în interiorul clădirii pentru a verifica starea în care se află.

Sunt sute de mii de euro care sunt băgați în acele echipamente. Nu știm cum au fost ținute, nu știm unde sunt ținute”, a spus Cosmin Necula, deputat PSD.

Cei din primărie, instituţia care administrează noul spital, spun că aparatele ar fi în siguranţă, în condiţii optime de temperatură şi umiditate.

Poate fi depășită moral în câțiva ani, dar asta nu înseamnă că softul respectiv nu se poate schimba.

Mai mult de opt - nouă luni n-ar mai fi de lucru la Spitalul Municipal”, a spus și Dragoș Luchian, senator PNL și fost viceprimar.

Spitalul Municipal ar fi trebuit să aibă, în premieră pentru județul Bacău și secții de chirurgie cardiovasculară și toracică. Ca să fie gata, Guvernul a mai alocat 10 milioane de lei, în decembrie 2013. Bani care sunt şi acum în contul primăriei, pentru că firma care a câștigat lucrarea nu o mai poate duce la bun sfârşit construcția, mai ales că în primele trei luni ale anului viitor ar trebui să îndrepte şi abaterile de la proiect.

S-a făcut o expertiză din partea administrației locale cu o firmă de la București care a adus la cunoștință toate neregulile care sunt în acest moment, deși lucrările au fost decontate”, a spus Cristi Manolache, consilier local din partea UNPR.

O nouă licitație pentru Spitalul Municipal Bacău ar putea fi făcută în primăvara anului viitor. Chiar şi aşa, dacă lucrările continuă din acel punct, specialiştii spun că spitalul ar putea fi funcţional abia peste doi - trei ani.