Surse de vitamine pe timpul iernii

Data publicării:
08012013 20vitamine-42522

În perioada iernii consumăm foarte multe alimente care duc la formarea în organism de radicali liberi. Pentru a-i neutraliza, avem nevoie de antioxidanți. „Pe perioada iernii, oxidanții cei mai importanți îi luăm din cafea, din cacao, mirodenii, din fel de fel de condimente, însă fructele trebuie să ocupe un loc important și să le consumăm în afara meselor principale, mai ales dacă ele sunt bogate în grăsimi, așa cum se întâmplă de sărbători”, explică medicul Ionuț Ștefan, consultant în nutriție.

Nu uitați nici de fructele uscate. „Șiacele fructe uscate sau confiate, pentru că, până la urmă, pierdem mare parte din fibre, dar păstrăm o mare parte din vitamine și e bine să le consumăm”, subliniază Ionuț Ștefan.

O importantă sursă de vitamine și minerale iarna ar fi rădăcinoasele. „Le găsim într-o stare foarte bună și aici sfecla roșie e foarte importantă. Este bine sa alegem pătrunjelul, țelina, bogată în vitamine și antioxidanți, să alegem întotdeauna morcovul, pentru că el se consuma mai mult iarna, fiind un produs care se păstreaza destul de bine”, explică medicul Ionuț Ștefan.

Țelina este excelentă, pentru că ajuta la detoxifierea organismului Conține vitaminele A, B C și K, dar și o mulțime de minerale, cum ar fi potasiul, zincul, calciu sau fosfor. Morcovii au important conținut de beta-caroten. Cu alte cuvinte, sunt antioxidanți puternici. Nu vă feriți nici de ceapă, dovleac sau păstârnac. Medicii recomandă și murăturile. „Murăturile au o foarte mare cantitate de fibre. Deci, e bine să le consumăm”, spune medicul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri