Sari la conținut

Tratamente acordate cu întârziere. Pacienții cu boli rare din România nu au primit încă cele 17 medicamente noi

Pacienţii măcinaţi de forme rare de cancer, epilepsie sau boli autoimune, ar fi trebuit să primească 17 noi tipuri de tratament de la începutul lunii. Pastilele nu se găsesc nici acum în farmacii.

„Dacă medicamentul nu va fi disponibil în farmacii, rămân fără tratament. Totul este contracronometru pentru noi. Costurile sunt foarte mari, de 3000 de euro pe lună şi vă daţi seama că nu ştiu cine şi-ar permite un astfel de tratament, care pe mine mă ajută să am o viaţă normală”, spune Adriana Covaci, pacientă.

În această situaţie disperată sunt câteva sute de oameni care plătesc conştiincioşi asigurările de sănătate.

„Este în dauna pacientului, este clar. Noi trebuie să ne continuăm tratamentul, să beneficiem de aceste molecule, mai ales că toate documentele oficiale sunt făcute. Nu știu de ce mai există această mică întârziere”, spune Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

Statul, însă, s-a împiedicat în propria birocraţie. Pentru ca medicamentele să ajungă pe lista de compensate şi gratuite este nevoie de hotărâri de guvern, ordine şi norme de aplicare.

Oficialii din Ministerul Sănătății spun că este nevoie de ghiduri pentru eliberarea acestor medicamente, dar la acestea se lucrează abia acum. De fapt, bolnavii vor beneficia de medicament abia de la 1 iulie.

Ceilalţi pacienţi, care nu suferă de boli rare, vor aştepta şi mai mult. O nouă listă de medicamente compensate şi gratuite ar putea apărea abia în octombrie.