Sari la conținut

Un singur endocrinolog pentru județul Olt

Claudia profesează de 23 de ani în Spitalul Judeţean Slatina. De zece ani a rămas singurul medic endocrinolog din întreg judeţul. A tot sperat e vorba de o situaţie trecătoare, dar după un deceniu a ajuns să nu mai facă faţă avalanşei de pacienţi.

„Sincer este din ce în ce mai greu, tot mai mulţi pacienţi au aflat de aceste servicii şi datorită normelor impuse de casa de asigurări privitoare la validarea cu cardul la pacient care necesită timp”, spune Claudia Triţă, medic endocrinolog.

Medicul trebuie să se împartă în fiecare zi între cabinet şi pacienţii internaţi. Un alt coleg de specialitate i-ar fi de mare ajutor, atât ei, cât şi pacienţilor care vin din alte oraşe.

„Din 2008 eu sunt pacienta doamnei doctor Triţă şi doamna m-a tratat mereu iar eu, iar eu viu de la câţiva kilometri de acolo. De la 60-70 de kilometri”, povestește o pacientă.

Conducerea spitalului din Slatina nu are altă variantă decât să organizeze concursuri. Următorul va fi anul viitor.

„În urmă cu trei ani am scos la rezidenţiat pe post un medic cu această specialitate. La anul va termina şi va veni pe post”, a declarat Andrei Iordache, manager Spitalul Judeţean Slatina.

De la începutul acestui an şi până în prezent, pe la cabinetul medicului endocrinolog din Olt au trecut peste 3.000 de pacienţi.

Aceeaşi problemă este şi în judeţul Tulcea. Un singur medic endocrinolog este nevoit să aibă grijă de toţi pacienţii.

„Munca este continuă. Pana la ora 15:00 nu mă opresc. Mai vin și pacienți neprogramați, din satele îndepărtate, pe care trebuie să îi vezi. Nu ai cum să îi trimiți acasă”, spune dr. Cătălin Popescu, medic specialist endocrinolog.

Managerul spitalului judeţean din Tulcea scoate lunar la concurs postul de endronolog, dar în ciuda facilităţilor promise, nimeni nu pare atras de ofertă.

„Asigurarea unei locuințe, posibilități de angajare pentru soț sau soție dacă există, faclități în ceea ce privește participarea la cursuri. La târguri de joburi, majoritatea - și erau mulți pe care îi cunoșteam, rezidenți de ultim an - ei își căutau joburi în străinătate. Categoric că nu face față un singur medic... Dar zic eu, așa, părerea mea, că se sacrifică. Da, se cam sacrifică.”, spune Tudor Năstăsescu, manager SCJU Tulcea.

Din păcate, la Spitalul Judeţean Tulcea aproape toate secţiile au rămas cu câte un singur medic deşi, în unele cazuri, ar fi fost nevoie chiar şi de patru sau cinci. În plus, mulţi dintre cei rămaşi sunt în pragul pensionării.

Pe aceeași temă