Sari la conținut

Vasile Cepoi este noul preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor. Parcursul medicului ieşean include guvernele Năstase, Boc şi Ponta

Vasile Cepoi, consilierul pe probleme de sănătate al premierului Victor Ponta, este de marţi noul preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, funcţie cu rang de secretar de stat. În acest scop, Vasile Cepoi a fost eliberat din postul de consilier de stat în Cancelaria premierului.


Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CONAS) se ocupă de acordarea de calificative spitalelor din România, în funcţie de condiţiile în care îi îngrijesc pe bolnavi. Până în 2015, toate spitalele ar fi trebuit să obţină această acreditare. Din cauza procedurilor dificile însă, din 2010 şi până acum doar 77 de spitale din totalul celor 480 din România au obţinut această certificare.

Fost ministru al Sănătăţii în perioada mai - octombrie 2012, Vasile Cepoi a fost nevoit să demisioneze din cauza unor acuzaţii venite din partea Agenţiei Naţionale de Integritate privind un conflict de interese în care s-ar fi aflat în perioada în care era directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi. Acuzaţiile sunt de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi infracţiuni asimilate celor de corupţie.

Imediat după demisie, Cepoi a fost numit consilier pe probleme de Sănătate al premierului Victor Ponta.

Biografie politică

În 2001, medicul Vasile Cepoi a devenit şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, în urma unui concurs, iar în anul 2003 a fost numit secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în guvernul condus de Adrian Năstase.

În februarie 2004, a fost destituit din Ministerul Sănătăţii în urma unui conflict cu acelaşi Adrian Năstase. A fost numit director general al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în anul 2005, fiind apoi desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, având sprijinul PDL Iaşi.

Din 2008, Cepoi a condus secţia de Cercetare a Spitalului Parhon Iaşi, iar un an mai târziu a fost numit şef al Direcţiei de Sănătate Publică din acelaşi judeţ.

La începutul anului 2012, pe fondul scandalului legat de SMURD şi de Raed Arafat, Vasile Cepoi a fost desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în guvernul condus de Emil Boc. Numirea a fost făcută prin modificarea organigramei ministerului, înfiinţându-se un al treilea post de secretar de stat, special pentru Cepoi.

După un scurt mandat de ministru al Sănătății, în perioada mai-octombrie 2012, a demisionat, în urma acuzaţiilor ANI, devenind imediat consilierul lui Victor Ponta.