Sari la conținut

Casa cu 3.000 de ceasuri

Într-o casă din Buzău mii de ceasuri dau ora exactă. Proprietarul are un adevărat muzeu al orologiilor adunate din toată lumea. Unele dintre ele sunt piese rare, fabricate în urmă cu mai bine de 150 de ani.

De şase ani, în casa lui Ştefan Turcea nu există colţişor de perete care să nu anunţe ora exactă. Bărbatul a renunţat după 20 de ani la meseria de electronist şi s-a dedicat în totalitate pasiunii pe care a moştenit-o de la tatăl său, aceea de a repara ceasuri vechi. Fiecare ceas şi-a găsit loc în casa lui din Buzău.

M-am reprofilat pe ceasuri, datorită unui ceas găsit la ţară. L-am desfăcut l-am reparat singur, fără ajutorul nimănui, atunci am văzut mecanismul şi principiul de funcţionare”, spune Ștefan Turcea.

Pasiunea pentru ceasuri l-a făcut să piardă şirul banilor investiţi până acum. Printre cele peste 3.000 de ceasuri sunt şi exemplare vechi de peste 150 de ani. Un ceas german, de exemplu, l-a cumpărat piesă cu piesă de pe internet.

Am muncit două luni de zile cu aproximaţie să pun fiecare lemnişor la locul lui, să îl lipesc, să reasamblez, să îl aduc la forma iniţială”, spune Ştefan Turcea.

Toate ceasurile care îi tapetează pereţii sunt perfect funcţionale.

„Este ora 12 şi orologiile au început sa bată. În casa cu ceasuri ora exactă este anunţată de peste 20 de orologii cu pendulă în acelaşi timp”, relatează Alexandra Dinu, reporter Digi 24.

Familia a privit la început pasiunea lui cu reticenţă.

„Pe parcurs a început să le organizeze, a început să le facă să funcţioneze, a învăţat să lucreze. Este foarte important, dacă nu eşti dibaci, degeaba le ţii”, spune fratele lui Ștefan Turcea.

„Veneau mereu câte 6,7 colete, i-am zis"Să nu te mai duci la târg să vii cu ele!", de unde? Uite ce este aici”, spune și mama sa.

Ştefan Turcea cumpără ceasuri de pe internet şi de la târgurile de antichităţi.