Cum îl cheamă în realitate pe celebrul artist Banksy. El și-a dezvăluit numele într-un interviu pierdut de 20 de ani

Data publicării:
graffiti de banksy pe un zid
Lucrările lui Banksy apar peste noapte în cele mai neașteptate locuri și au mesaje sociale și politice foarte puternice. Foto: Profimedia

BBC a descoperit în arhivele sale un interviu pierdut cu street-artistul Banksy, autorul unora dintre cele mai faimoase graffiti-uri din lume, în care acesta a dezvăluit care este prenumele său.

În înregistrarea din 2003, reporterul BBC Nigel Wrench îl întreabă pe artist dacă îl cheamă „Robert Banks”, iar artistul răspunde: „Mă numesc Robbie”.

Numele lui Banksi a fost mult timp subiectul unor speculații, fiind sugerate variante de Robin, Robert sau Robbie.

BBC a realizat și un podcast special după descoperirea înregistrării, în care a inclus și abordarea artistului față de artă: Banksy compară producerea în mare viteză de graffiti sub acoperire cu încălzirea mâncării la microunde.

„Este rapid”, a spus artistul din Bristol, adăugând: „Vreau să termin repede și să dispar”.

Acesta este unul dintre primele interviuri radiofonice cunoscute cu artistul, care este adesea descris de presă ca fiind „misterios” și „secretos”.

Adevărata identitate a lui Banksy nu a fost niciodată dezvăluită, dar interviul oferă fanilor săi, printre care se numără multe celebrități de primă mână, o șansă rară de a-i auzi vocea.

Artistul - pe atunci în vârstă de 20 de ani - a fost intervievat de Nigel Wrench, fost corespondent artistic al BBC, în vara anului 2003, cu ocazia deschiderii expoziției lui Banksy Turf War în estul Londrei.

O versiune editată a fost difuzată de BBC în luna iulie a aceluiași an. Cu toate acestea, nu tot materialul a fost folosit.

„Este o modalitate mai rapidă de a te face înțeles”

Mulți ani mai târziu, Nigel Wrench, în timp ce asculta podcastul „The Banksy Story”, și-a adus aminte de interviul său și l-a recuperat integral pe un minidisc din casa sa.

Materialul inedit include apărarea lui Banksy a vandalismului ca artă.

„Nu sunt aici ca să-mi cer scuze pentru asta”, îi spunea el lui Wrench. „Este o modalitate mai rapidă de a te face înțeles, nu?”

„În mod similar, mama mea obișnuia facă friptură în fiecare duminică și în fiecare duminică spunea: «Durează câteva ore să o faci și câteva minute să o mănânci». Iar azi mănâncă mâncare încălzită la microunde și este foarte fericită cu asta. Cam așa abordez și eu arta: Vreau să termi repede și să dispar.”

Când a fost întrebat dacă graffiti-ul este vandalism și ilegal, Banksy a răspuns cu un sfat pentru oameni: „Ieșiți din casă! Distrugeți lucruri! Distrați-vă!”, adăugând că alții, la rândul lor, ar putea picta peste lucrările tale.

„Alți oameni pot să schimbe (lucrările - n.r.). Pot să scape de ele”, a mai spus el.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri