Sari la conținut
News Alert

Amendament pentru "Cuminţenia Pământului"

Propunerea a venit din partea fostului ministru al culturii, Gigel Ştirbu, şi a fost adoptată în comisia de specialitate.

Astfel, în bugetul Ministerului Culturii, membrii comisiilor au adoptat şi un amendament potrivit căruia bugetul se suplimentează cu 5 milioane de lei pentru exercitarea dreptului de preemţiune în privinţa operei lui Constantin Brâncuşi - "Cuminţenia Pământului".  

Parlamentarii din comisiile reunite de cultură au atras atenţia că suma e foarte mică raportat la valoarea reală a operei, dar au spus că îşi propun să atragă un semnal de alarmă pentru ca statul să reia discuţiile cu familia care deţine această sculptură pentru ca ea să revină în posesia statului.

Ministrul a spus că este un bun punct de plecare pentru a relua negocierile cu familia şi că este de analizat în ce măsură românii îşi doresc acest lucru.

În prezent, sculptura este expusă în muzeul Palatului Cotroceni şi face parte din categoria tezaur, astfel că nu poate ieşi din ţară.

Ministrul spunea că nu ştie dacă este oportun să se reia toate negocierile pentru achiziţia operei, dar că se bucură că parlamentarii au făcut acest demers.