Sari la conținut
News Alert

CANNES 2016. Premiu pentru un documentar al regizorului Alexander Nanau

 

Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film care a fost lansat în ultimul an în cinematografele din Franța.

Ceremonia de decernare a premiului s-a desfășurat sâmbătă la Pavillion Unifrance din cadrul Festivalului internațional de film de la Cannes. Cu același prilej, cineastul american Frederick Wiseman a fost onorat cu Prix France Culture Cinema Consecration.

Filmul lui Alexander Nanau a fost votat de zeci de studenți care studiază pentru a deveni critici de film dintr-o listă de cinci filme documentare nominalizate. Celelalte patru producții care au fost nominalizate pentru acest premiu au fost: ''Janis Joplin'', de Amy J. Berg, ''Une jeunesse allemande'', regizat de Jean-Gabriel Périot, ''Je suis le people'', de Anna Rousillon și ''Les Ogres'', regizat de Léa Fehner.

Documentarul lui Alexander Nanau își adaugă astfel încă un premiul în palmares. În 2015, ”Toto şi surorile lui” a fost nominalizat la secţiunea ”cel mai bun documentar” din cadrul premiilor Academiei de film europene (EFA) şi a câştigat Cinema Eye Honors’ Spotlight Award, în Statele Unite ale Americii.

Într-un an şi jumătate, documentarul lui Alexander Nanau a fost onorat cu peste 30 premii la festivaluri precum Sarajevo Film Festival, Varşovia International Film Festival, Leipzig DOK, Zurich Film Festival, Camden International Film Festival, Munich Open City Docs Fest etc.

De asemenea, ”Toto şi surorile lui” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun documentar anul trecut şi a fost nominalizat la TIFF 2015 la categoria ”cel mai bun film românesc”.

Documentarul, prezentat în Franța cu titlul "Toto et ses soeurs", a avut premiera mondială în septembrie 2014 la Festivalul de Film de la San Sebastian, iar la 17 mai va fi lansat în Franța pe format DVD.

Alexander Nanau s-a născut în România în 1979, a trăit în Germania, încă din copilărie, dar s-a întors în ţara de origine pentru a produce filmele ”Lumea văzută de Ion B.” şi ”Toto şi surorile lui”. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin. 

Alexander Nanau reprezintă Ministerul Culturii, începând cu luna aprilie 2016, în Adunarea Generală a Acţionarilor (A.G.A.) a Studioului Cinematografic SahiaFilm SA, instituţie aflată sub autoritatea Ministerului Culturii din România. Din noua A.G.A. mai fac parte Boglarka Nagy şi Anca Drăgoi, menționează news.ro

Povestea din film

"Toto și surorile lui" spune povestea lui Totonel (10 ani) și a tinerelor Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), care așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni și vor trăi departe de sărăcia, violența și drogurile care îi înconjoară.

Filmul este un documentar observațional de lungmetraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.

În 2015, ''Toto și surorile lui'' a fost nominalizat la secțiunea Cel mai bun documentar din cadrul European Film Awards și a câștigat Cinema Eye Honors' Spotlight Award 2016, în Statele Unite ale Americii. Recent, Alexander Nanau a fost desemnat să facă parte din Juriul de film documentar din cadrul Festivalului internațional de film de la Sarajevo.