Cea mai veche așezare omenească de pe teritoriul Craiovei, neglijată de autorități

Data publicării:
18032013 20sit 20craoiva-55391

Aşezarea a fost descoperită întâmplător în anii 70. În zonă se află un alt punct de referinţă al istoriei Băniei, fântâna Obedeanu.

„Este cea mai veche aşezare considerată ca fiind a oraşului Craiova şi a fost întemeiată cândva în secolul VI, deci acum 1400 de ani de către triburile slave care se aflau în migraţie înspre sudul Europei”, afirmă Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei.

După săpăturile de acum 40 de ani, în zona nu s-a mai făcut mare lucru din punct de vedere arheologic. Zona s-a dezvoltat aşa că situl a fost înconjurat în câţiva ani de blocuri. Situl şi importanta sa istorica este o necunoscută pentru craioveni.

„Nu ştiu. E pentru prima dată când aud, deşi cunosc cât de cât Craiova”, spune un craiovean.

„De exemplu, eu locuiesc aici de 15 ani în cartierul ăsta, dar nu ştiu”, afirmă un altul.

De semnalizarea acestui loc răspunde Primăria Craiova, care ar trebui însă să fie înştiinţată de Direcţia de Cultură.

„Până în acest moment nu s-a primit nicio cerere din partea Direcţiei de Cultură Dolj, dar imediat cum vom primi cererea respectivă, vom da solicitare şi vom da curs pentru ca situl respectiv să fie semnalizat corespunzător”, susține Ionuţ Pârvulescu, purtător de cuvânt la Primăria Craiova.

„Ar fi indicat să avem şi o placă, numai că, vedeţi, noi am pus o plăcuţă pe un suport de foaie de plastic de 20 cu 30 de centimetri şi după trei ani nu mai este”, afirmă Marcel Berendei, arhitect la Direcţia Judeţeană de Cultură Dolj.

Situl arheologic este întins pe o suprafaţă de peste 100 de metri pătraţi. Unicul reper din zonă, după care amatorii de istorie s-ar putea ghida ca să-l găsească, este fântâna Obedeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri