FOTOGALERIE. Splendoare la Castelul Corvinilor, la Noaptea Muzeelor

Data publicării:
Castelul Corvinilor - noaptea muzeelor 6
Castelul Corvinilor - noaptea muzeelor 19
Castelul Corvinilor - noaptea muzeelor 19

Aproape toate încăperile Castelului Corvinilor au putut fi vizitate în Noaptea Muzeelor, intrarea fiind gratuită.

Reprezentanţii Castelului Corvinilor au precizat că nu se aşteptau la un număr atât de mare de vizitatori. Aproape zece mii de oameni au vizitat sâmbătă şi duminică dimineaţa monumentul istoric, potrivit unor estimări ale reprezentanţilor castelului.

Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai importante monument istorice ale României,a fost construit în secolul XV, în vremea lui Ioan (Iancu) de Hunedoara. Proiectul lui Ioan de Hunedoara a fost continuat de soţia sa, Elisabeta Szilagyi, şi apoi de familiile nobiliare care au avut în stăpânire cetatea, cea mai mare contribuţie în schimbările aduse arhitecturii castelului fiind realizată în vremea principelui transilvan Gabriel Bethlen.

În secolul al XIX-lea, Castelul Corvinilor a fost reabilitat din temelii, după ce în 13 aprilie 1854, în timpul unei furtuni, un trăznet a provocat un incendiu mistuitor. Flăcările au transformat în scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele şi au devastat aproape întreg castelul, singura uşă din lemn care nu a fost atinsă, fiind tocmai poarta închisorii, veche de cinci secole.

Vreme de aproape zece ani, castelul a fost atunci părăsit, însă apoi a intrat în cea mai amplă operaţiune de renovare, întinsă pe aproape 40 de ani. În prezent, monumentul istoric se pregăteşte să intre într-o nouă etapă de restaurare, pe fonduri accesate prin programele Uniunii Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri