Sari la conținut

Istorie descoperită cu ajutorul străinilor

15 voluntari străini, studenţi sau chiar pensionari, îi ajută pe specialiştii români şi lucrează la un sit arheologic din Hunedoara. Ei sunt aici pentru a treia vară la rând să-i ajute pe arheologii români în situl de la Rapoltu Mare.

Angelica Baloş, arheolog: Dacă n-ar fi fost aceşti voluntari, şi asociaţia Arheotec, prin care vin ei aici să ne ajute, practic nu puteam începe cercetarea acestui sit, pentru că finanţare nu avem...

În ţara din care vin eu, nu sunt săpături arheologice legate de cultura romană, iar eu sunt foarte pasionat de istoria romană. Aşa că, în ultimii doi ani am fost în Bulgaria, iar anul acesta am zis să facem o schimbare şi am venit în România.. spune un voluntar, pensionar din Noua Zeelandă.

O studentă din Anglia spune şi ea : "Am venit aici să fac săpături, să învăţ mai multă arheologie. Îţi place istoria? Da, sunt studentă la Arheologie în Anglia."

Unii dintre voluntari au venit de atâtea ori la noi încât ne-au învăţat şi limba. Este cazul lui Alec, un american care îi ajută pe arheologii din Hunedoara de opt ani deja: "după trei ani de cercetare aici, după săpături, am găsit foarte multe clădiri"

Angelica Baloş arată cât a fost de mare vila romană şi din ce era compusă: Este o fermă destul de mare aici, anul acesta am făcut cercetări cu georadarul şi ştim exact limitele ei.

Săpăturile de la Rapoltu Mare vor mai dura doi ani. Arheologii speră să adune astfel cât mai multe date despre stilul de viaţă al romanilor bogaţi, care locuiau în ferme, în clădiri impunătoare, înconjurate de anexele construite pentru sclavi.