Sari la conținut

Luca Niculescu, în dialog cu Lucian Boia despre cartea „Primul Război Mondial - Controverse, paradoxuri, reintepretări”

Scriitorul este convins că autorităţile vremii au greşit, deschizând două fronturi în acelaşi timp.

„Pe lângă faptul că armata română nu era pregătită pentru un război modern, se afla şi într-o situație aproape imposibilă. Frontul românesc este cel mai lung front al primului război mondial. Câţi oameni merită să moară, fie şi pentru împlinirea unui ideal naţional? Suntem în altă epocă. Viaţa oamenilor conta mult mai puţin. Erau trimişi sub focul mitralierelor fără probleme de conştiinţă. Astăzi este o dramă când ne moare un soldat în Afganistan. E un moment de doliu, pentru unul, doi, trei oameni. Atunci mureau cu miile, cu sutele de mii, cu milioanele, spune Lucian Boia.

Alături de invitatul său special, la „Imparţial”, Luca Niculescu încearcă să afle răspunsul unor întrebări care îi macină pe istorici, si nu numai, de foarte mulţi ani: „Ar fi putut fi evitat primul război mondial?”; „Ar fi putut România să nu intre în razboi?”; „Unde au greşit autorităţile române ale vremii?”; „Cât este mit şi cât este realitate în ceea ce ştim despre acea perioadă?”.

Duminică, de la ora 20:10, la Digi24 HD, Luca Niculescu dezbate toate aceste teme alături de scriitorul Lucian Boia, autorul volumului „Primul Război Mondial – Controverse, paradoxuri, reinterpretări”.