„Lunea la muzeu”, premiera pe 27 martie, la Digi World!

Data actualizării: Data publicării:
Digi World - Lunea la Muzeu

Muzeul Municipiului București și Digi World, canalul de documentare din portofoliul RCS & RDS, lansează astăzi serialul documentar „Lunea la muzeu”, o producție de televiziune rezultată din colaborarea dintre cele două instituții. Documentarul va fi difuzat la Digi World, în fiecare luni, începând cu 27 martie 2017, începând cu ora 19:55.

Digi World - Lunea la Muzeu

Serialul documentar oferă detalii fascinante despre istoria mai puțin cunoscută a obiectelor de patrimoniu, într-o călătorie prin toate muzeele și casele memoriale din structura Muzeului Municipiului București, incluzând clădirile recent reintegrate în circuitul cultural: Muzeul Nicolae Minovici, Casa Filipescu-Cesianu și Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Luni, muzeele sunt închise pentru public. Nu și pentru echipa Digi World care a reușit să se strecoare, curioasă, în spatele ușilor încuiate și să vâneze, pe culoarele goale și în sălile luminate atmosferic, fantomele istoriei și ale marilor personalități. Rezultatul e o „pastilă” care dezvăluie secretele muzeelor bucureștene și le revelează bogăția într-o manieră vie, sintetică și captivantă, cu ajutorul celor mai pasionați gardieni ale acestor comori: muzeografii și directorii de muzeu.

Incursiunea în spatele ușilor închise începe de la o piesă de muzeu esențială, continuă cu întreaga colecție, cu individualitățile din jurul său și cu clădirea care o adăpostește. Obiectele și oamenii sunt priviți ca un flux continuu ce modelează istoria umanității. Emisiunea își propune nu numai să însuflețească colecțiile, ci să dea relief și „voce” obiectelor pe lângă care trecem, deseori, indiferenți.

Muzeele devin mult mai interesante atunci când vizitatorii află povești interesante care le personalizează lucrurile ce li se aștern în față. O carte veche și groasă nu pare nimic excepțional, însă dacă afli despre ea că este primul tratat de bacteriologie din lume scris de român, capeți o cu totul altă perspectivă.

Emisiunea pornește de la mic și țintește spre un scop mare: crearea de repere. Exponatele spun istorii cu multe straturi și interpretări, invocă o gamă mare de idei și de emoții, iar expozițiile oferă comunității o scară de valori a moștenirii colective. Muzeele reînvie istoria, iar „Lunea la muzeu” redeșteaptă pofta de a le vizita și a le privi într-o nouă lumină.

Obiecte precum violoncelul maestrului Theodor Aman, dulapul de monede al doctrorului George Severeanu sau lucrări de artă din patrimoniul Pinacotecii Bucureștiului, precum tabloul „Roșiorul” semnat Ștefan Luchain sau sculptura „Enigmă” realizată de Filip Marin”, oferă specialiștilor muzeului prilejul de a aduce în fața publicului misterele din muzee.

Din partea Muzeului Municipiului București au contribuit: dr. Adrian Majuru, managerul muzeului, dr. Dan Pîrvulescu, director adjunct, Ioan D. Popa, șef secție restaurare – conservare, dr. Nicoleta Bădilă - muzeograf, Dan Falcan – muzeograf, Greta Șuteu – muzeograf, Mihai Fălcoianu – muzeograf, Delia Marinescu – muzeograf, Adrian Șonka – astronom.

Echipa Digi World - Andrei Captareanco, Dan Ene, Mircea Petculescu, Gabriel Necșulescu - imaginea; Laurențiu Enculescu, montaj; Anca Grădinariu, scenariul și regia; Iulian Pană, producător; Maria Beiu, brand manager.

Realizarea serialului documentar reprezintă o etapă importantă în strategia de extindere a publicului și în procesul de dezvoltare continuă a practicilor de marketing cultural susținute de Muzeul Municipiului București și partenerii săi instituționali.

Digi World este unul dintre canalele de film documentar din portofoliul RCS &RDS al cărui conţinut se bazează pe cunoaştere, curiozitate, experienţă şi divertisment. Grila de programe conţine filme de documentare şi emisiuni despre natură, ştiinţă şi tehnologie, geografie şi călătorie, artă şi istorie, IT şi gadgeturi, dar şi producţii proprii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri