Sari la conținut

Mihai Șora, mesaj pe Facebook la împlinirea vârstei de 101 ani: „Rezistența e o datorie”

Filosoful și eseistul Mihai Șora, care împlinește astăzi 101 ani, a postat pe pagina de Facebook un mesaj care se virează rapid.

Bună dimineața, copii! Sunt pe apele Mării Egee, de unde, la prora corabiei noastre, viteazul Ulise mă roagă să vă spun: nu lunecați, pe timp de furtuni, între vârtejuri, zgomote, furii; nici sub farmecul neostoit al sirenelor”, este mesajul care însoțește o fotografie în care filosoful ține o pancartă pe care este scris „când nedreptatea devine lege, rezistenţa devine o datorie”).

Mihai Șora este un filosof și eseist român, doctor în filosofie și membru de onoare al Academiei Române din 2012. S-a născut la 7 noiembrie 1916, Ianova, judeţul Timiş. Este fiul unui preot ortodox, i-a avut ca profesori la Universitatea București, unde a studiat filosofia, pe Nae Ionescu și Mircea Vulcănescu, iar asistent pe Mircea Eliade. A studiat şi la Paris, ca bursier al Guvernului Franţei, a fost cercetător stagiar la Centre National de la Recherche Scientifique, Paris, între 1945 şi 1948, şi a revenit în ţară în toamna anului 1948.

A lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe (1948 - 1951), apoi ca şef de secţie la Editura pentru limbi străine (între 1951 şi 1954) şi redactor-şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă (1954 - 1969), unde are meritul de a fi fondatorul noii serii BPT (Biblioteca Pentru Toţi).